Uhićen posrednik u prodaji srpskih nekretnina u Hrvatskoj

Uhićen posrednik u prodaji srpskih nekretnina u Hrvatskoj
VLASNIK novosadske agencije za promet nekretnina "MISNS" uhićen je u ponedjeljak i zadržan u pritvoru zbog osnovane sumnje da je izvršio više kaznenih djela prijevare prilikom prodaje srpske imovine u Hrvatskoj Agenciji za promet nekretnina, pišu u utorak beogradski mediji.

Prema kaznenoj prijavi, Stevo Pavić (45), iz Futoga pokraj Novog Sada, izdavao lažne punomoći na ime Nevenke Perić iz Banja Luke i Kose Vujaklije iz Vukovara.

Prema saznanjima policije, kako prenosi beogradski "Blic", one su prodavale nekretnine Srba u Hrvatskoj, podizale dobiveni novac i, zadržavajući za sebe proviziju, predavale ga osumnjičenom Paviću. Punomoći su, tvrdi policija, bile ovjerene lažnim sudskim pečatom i krivotvorenim potpisima vlasnika nekretnina.

APN, agencija sa sjedištem u Zagrebu, do sada je otkupila oko osam tisuća srpskih kuća, no precizan broj nekretnina, u čijoj prodaji je posrednik bio Pavić, nije preciziran, kaže "Blic".

Dvojica prevarenih, Dragoslav Dupor i Desimir Drača, posvjedočili su za "Blic", prilažući originalnu sudski ovjerenu dokumentaciju, da su njihove kuće na atraktivnim lokacijama - stotinjak metara od mora u Gornjem Karinu kod Obrovca - prodane, a njima nije isplaćen novac od prodaje.

Stoga su, po dogovoru sa Stevom Pavićem, otišli u Hrvatsku, gdje su ustanovili kako se odvijao lanac krađa i prijevara. Njihove originalne punomoći nisu ni stigle u Agenciju za promet nekretnina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U APN su otišli samo krivotvoreni papiri, ali s istim datumom kojega sam potpisao original punomoći. Jedna je punomoć s mojim potpisom i potpisom moje pokojne majke, koja je umrla prije gotovo osam godina, a potom i punomoć s potpisima moja dva brata koja i danas žive u Rijeci.

U krivotvorenim papirima je navedeno da su izbjeglice u Srbiji i da su dali punomoć u Drugom općinskom sudu u Beogradu. Potom, tu je i punomoć moje snahe i djece, koja je krivotvorena u Loznici.

Ipak, najveći šok bila je punomoć koju je u Sopotu navodno potpisao Maksim Dupor, stric mog pokojnog oca koji je umro prije oko 70 godina, i čak ga ne pamtim", kazao je "Blicu" Dragoslav Dupor, čija je kuća posredstvom "MIS-NS" prodana za 38.000 eura umjesto za deset tisuća više, a novac je u Hrvatskoj predan Kosi Vujakliji.

I kuća od 160 četvornih metara Desimira Drače, umjesto za 57.000 eura, prodana je za deset tisuća manje, ali niti on nije dobio novac, a obojici je - kako tvrde - Kosa Vujaklija potvrdila da je novac predala Stevi Paviću.

U "akciju raskrinkavanja" poslovanja APN-a i njenih posrednika u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori, kako pišu "Večernje novosti" od utorka, uključilo se i Udruženje za civilne alternative i etničke odnose iz Vukovara, koje posjeduje dokumentaciju za 16 slučajeva u kojima je srpska imovina u Hrvatskoj prodana bez znanja vlasnika.

"Teško je povjerovati da je APN u ovom poslu obmanut uz pomoć krivotvorene dokumentacije, jer je ta državna agencija na vrijeme više puta upozoravana da je veći dio kuća otkupljen bez znanja njihovih pravih vlasnika, izbjeglih Srba", kaže za "Večernje novosti" Saša Lalić, predsjednik Udruženja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara