Uhićen Ratko Mladić!?

U BEOGRADU je u poslijepodnevnim satima utorka uhićen srpski ratni zločinac Ratko Mladić, javila je bijeljinska televizija BN.

>>> Optužnica protiv Ratka Mladića
>>> Srbi pozitivno o navodnom uhićenju Mladića
>>> Profil Ratka Mladića

Mladić je uz političkog vođu bosanskih Srba iz krvavog rata u Bosni, Radovana Karadžića, najtraženiji haški bjegunac.

Podsjetimo, savjetnik premijera Srbije, Vladeta Janković, je utorak poslijepodne kazao kako očekuje da će slučaj Ratka Mladića biti riješen "u najkraćem mogućem roku".

Demantiji vijesti o uhićenju Mladića

Glasnogovornik Vlade Srbije, Srđan Đurić, demantirao je informaciju o Mladićevom uhićenju. Izvješća o uhićenju Mladića nazvao je "manipulacijama usmjerenim protiv napora Vlade Srbije da uhite osumnjičene za ratne zločine".

Do demantija Vlade Srbije došlo je svega pola sata nakon objave informacije o Mladićevu uhićenju.

Đurić je oko 20h kazao novinarima kako "Mladić nije uhićen niti je bilo ikakvih posebnih aktivnosti", demantirajući tako prvotnu informacije o "akciji lociranja", koju je objavila agencija Beta.

Glasnogovornica MUP-a Srbije, Dragana Kajganić, kazala je u utorak navečer kako "MUP danas nije poduzimao bilo kakve aktivnosti što se tiče uhićenja haškog optuženika Ratka Mladića".

Glasnogovornik NATO-a u Sarajevu, Dwight Mud, nije mogao potvrditi ni demantirati informaciju da je Mladić uhićen, kao ni da je prebačen u Tuzlu.

I EUFOR-ov glasnogovornik u BiH, Steven Marshall, demantirao je vijest o uhićenju Ratka Mladića, javio je B92.

Alexandra Milenov, glasnogovornica Haškog suda, kazala je u razgovoru za Deutsche Welle kako se "Ratko Mladić ne nalazi u Haagu".

ICTY nema običaj komentirati uhićenja bjegunaca dok oni ne stignu u pritvor suda, u predgrađu Den Haaga.

Florence Hartmann, glasnogovornica Tužiteljstva suda u Den Haagu, izjavila je da nema informacija o uhićenju Mladića. "To su glasine, ne možemo davati komentare o nečemu što ne postoji." - rekla je.

State Department je reagirajući na izvješća također zanijekao da ima informacije kako je uhićen najtraženiji europski odbjegli optuženik za ratne zločine.

"Nemam spoznaja da je došlo do bilo kakve promjene Mladićeva statusa. On je i dalje bjegunac pred pravdom." - rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

On je dodao kako Sjedinjene Države i dalje "pozivaju srpsku vladu da poduzme akciju kako bi ga privela pravdi".

Visoki dužnosnik State Departmenta koji je zatražio da ostane neimenovan je kazao kako se nada da je cijela medijska zbrka oko navodnog uhićenja Mladića "znak da srbijanska vlada nešto poduzima da bi ga uhitila".

Vijest o uhićenju Mladića prenijele agencije Reuters, AFP i AP, te TV kuće BBC, CNN, Sky News i Euronews, svi uz ogradu da je vijest neslužbena i nepotvrđena.

Ispred baze EUFOR-a u Tuzli trenutno se nalaze deseci novinarskih ekipa iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko Tuzle je 2001. ICTY-u izručen i bivši srbijanski čelnik Slobodan Milošević koji je iz Beograda preko američke baze Camp Eagle u okolici Tuzle zrakoplovom prebačen u Den Haag.

Srna i TV BN: Mladić uhićen u Beogradu, prebačen u Tuzlu

U ranijem izvještaju beogradske televizije Studio B rečeno je kako je Mladić "lociran u okolici Tuzle", grada u blizini granice BiH i Srbije.

Kako nam je rečeno u uredništvu vijesti BN televizije, pretpostavlja se da je Mladić uhićen u Beogradu budući da su u ponedjeljak upravo u Beogradu i Kladivu provođene akcije potrage za haškim optuženicima.

Prema informacijama televizije BN, u tijeku je akcija prebacivanja Mladića u Tuzlu u bazu EUFOR-a, nakon čega bi trebao biti prebačen u Haag.

Agencija Srna iz Republike Srpske također je objavila da je Mladić uhićen u Beogradu, te da je prebačen u EUFOR-ovu bazu u Tuzli.

Srna navodi, pozivajući se na policijske izvore, kako su Mladića uhitili djelatnici MUP-a Srbije iz Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala.

Bude li informacija o uhićenju Mladića potvrđena, to će značiti da je srpski ratni zločinac uhićen na dan kad ističe krajnji rok koji je glavna haška tužiteljica dala Srbiji.

Srpska agencija Beta objavila je, pozivajući se na "izvor blizak međunarodnoj zajednici u BiH", da je Mladić lociran u utorak na planini Cer udaljenoj oko 100 km od Beograda, vrlo blizu granice s BiH.

"Mladić je lociran, ali ne i uhićen"

Jedan je visoki srpski državni dužnosnik blizak operaciji lociranja Mladića kazao novinaru Associated Pressa kako je Mladić "lociran, ali ne i uhićen".

U tijeku su pregovori s Mladićem oko dobrovoljne predaje, kazao je AP-u dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer "nije ovlašten davati izjave".

Ratko Mladić je pred Haškim sudom optužen za gonocid počinjen nad nesrpskim stanovništvom BiH u 43-mjesečnoj opsadi Sarajeva, u kojoj je ubijeno oko 12,000 ljudi, te masakr u Srebrenici 1995. u kojem je u nekoliko dana ubijeno oko 8,000 srebreničkih muslimana.

Masakr u Srebrenici smatra se najgorim ratnim zločinom počinjenim u Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Srpski i bosanski mediji, unatoč demantijima Vlade Srbije, i dalje navode kako je Mladić iz EUFOR-ove baze u Tuzli već krenuo prema Haagu.

No, najnovije informacije iz američke baze u Tuzli govore kako niti jedan zrakoplov nije poletio niti sletio u bazu izvan redovnog protokola.

Beogradske TV kuće se tijekom posljednjih sati većinom bave kronologijom navodnog Mladićevog uhićenja.

Razvoj događaja pratite na Indexu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara