Uhićen šef najvećeg kolumbijskog kartela

JUČER je u gradu El Dovio u Kolumbiji uhićen Eugenio Montoya Sanchez navodni šef Norte del Valle, kolumbijskog kartela kojeg američki FBI navodi kao "najmoćniju i najnasilniju organizaciju za krijumčarenje droge u Kolumbiji".

Kolumbijska policija uhitila ga je zajedno sa bratom Diegom nakon izbijanja pucnjave u El Doviu - 200 kilometara zapadno od glavnog grada Bogote. Eugenio Sanchez je dugogodišnji bjegunac kolumbijskih i američkih vlasti, koja je za njim izdala tjeralicu zbog sumnje za krijumčarenje tona kokaina u SAD.

Diego Montoya Sanchez je navodno glavni strateg operacija kartela koji djeluje u Caliu, gradu na jugu Kolumbije.

Američki odjel za narkotike u Kolumbiji ponudio je po 5 milijuna dolara nagrade za hvatanje braće, u skladu sa nalogom za izručenje američkog Federalnog suda zbog šverca kokaina. Kolumbija je izvor 90 posto kokaina koji dolazi u Sjedinjene Američke Države.

Norte del Valle postao je prvi kartel u Kolumbiji nakon što je policija u racijama 80-tih i 90-tih "uništila" kartele Medellin i Cali. Vlasti tvrde da je upravo taj kartel odgovoran za oko 30 posto od oko 550 tona kokaina koji se godišnje prokrijumčari iz Kolumbije u SAD.

Kartel Norte del Valle se ujedno povezuje i sa Ujedinjim snagama za samoobranu Kolumbije, desničarskom terorističkom organizacijom.

Od kad je preuzeo dužnost, kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe je odobrio izručenje gotovo 500 Kolumbijaca SAD-u, od čega je većina pod optužbom za krijumčarenje droge. Zauzvrat, SAD svojem ključnom savezniku u Latinskoj Americi godišnje uplaćuje više od 700 milijuna dolara za borbu protiv narkotika.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara