Uhićeni pripadnik vojske tzv. Republike Srpske Krajine je Nikola Knežević

BIVŠI je pripadnik vojske tzv. republike srpske krajine, koji je kao osumnjičenik za ratni zločin uhićen prekjučer poslijepodne u Strmici, na graničnom prijelazu s BiH, 32godišnji hrvatski državljanin Nikola Knežević, doznaje se neslužbeno iz pouzdanih izvora.

Protiv njega je 1996. Državnom odvjetništvu, na temelju tadašnjega Osnovnog kaznenog zakona, podneseno posebno izvješće zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik vojske tzv. republike srpske krajine od svibnja 1992. do početka kolovoza 1995. godine, to jest do vojno-redarstvene akcije Oluje, počinio kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilima u Maovicama, selu kod Vrlike.

On je nakon uhićenja jučer priveden istražnome sucu Županijskog suda u Splitu, koji mu je nakon saslušanja odredio pritvor.

Po neslužbenim podatcima, Knežević je bio pripadnik zloglasnoga Štikovačkog voda vojske tzv. republike srpske krajine.

Osmoricu pripadnika tog voda u srpnju 1998. godine Županijski je sud u Splitu osudio na 117 godina zatvora.

Ostali pripadnici te paravojne skupine nisu bili dostupni hrvatskome pravosuđu.

Glavni zapovjednik tog voda bio je Ilija Eraković, koji je osuđen na 15 godina zatvora. Pod njegovim su vodstvom organizirano i unaprijed planirano napadali Vrliku, Maovice i Podosoje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmorica kojima se tada sudilo proglašeni su krivima zbog kršenja međunarodnoga ratnog prava i napada na civile, čije su posljedice bile tjelesno i duševno zlostavljanje te protjerivanje s tog područja.

Do kolovoza 1995. pripadnici Štikovačkog voda pljačkali su imovinu lokalnog pučanstva, te zapalili ili eksplozivom uništili desetak zaselaka na privremeno zaposjednutom području oko Vrlike.

Kad bi ušli u sela, pucali su po kućama i gospodarskim zgradama te odnosili vrijedne predmete i imovinu, nakon čega bi postavili eksploziv i rušili kuće.

Stanovnicima tih sela, uglavnom starije životne dobi, prijetili su smrću te ih tjerali da kopaju vlastite grobove. Godine 1993., po presudi, upali su u kuću 77-godišnjega Bože Kujundžića s namjerom da ga opljačkaju. No, kako su ga zatekli na spavanju, izudarali su ga i zaklali, a njegovu su bolesnu suprugu istukli i bacili je niz stube.

Tako nečovječni postupci natjerali su sve civile u bijeg iz sela kako bi spasili vlastiti život.

Tijekom sudskog postupka prije pet godina mnogi su svjedoci iskazima potvrdili navode iz optužnice tereteći ih za kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara