Uhićeni Pukanićevi atentatori

POLICIJA je danas uhitila četiri muškarca za koje sumnjaju da su povezani s ubojstvom Ive Pukanića. Uhićeni muškarci navodno su povezani s najopasnijim srpskim kriminalcem Jocom Amsterdamom, koji je bio zainteresiran za imovinu Vladimira Zagorca. Riječ je o 30-godišnjem Robertu Mataniću, njegovom sedam godina mlađem bratiću Luki i Amiru Mafalaniju. Prema nekim informacijama hrvatskih medija uhićen je i Tomislav Marjanović, ali od odvjetnika Zorana Pilipovića doznajemo da ta informacija nije točna.

> Policija objavila snimku Pukanićevog ubojice

> Zašto datum na slici atentatora ne odgovara datumu Pukanićevog ubojstva?

Rođaci Matanić dio su skupine koje je bugarska policija 2004. godine sumnjičila za mafijaška ubojstva u Sofiji. Robert Matanić zbog toga je neko vrijeme proveo i u zatvoru, ali uskoro je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza. Sva četvorica uhićenih povezuju se sa srpskim mafijašem Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam. U kafiću u Novom Zagrebu navodno je uhićena i djevojka Roberta Matanića, protiv kojeg je nedavno okončan i kazneni postupak zbog iznude. Neslužbeno se doznaje kako su Robert i Luka Matanić uhićeni u istočnoj Slavoniji, nedaleko od granice sa Srbijom, dok je u Draškovićevoj ulici u Zagrebu uhićen Amir Mafalani kojem su specijalci upali u stan upravo dok je razgovarao s odvjetnikom Pilipovićem. U društvu rođaka Matanić navodno je bio još jedan muškarac, koji ih je trebao prevesti preko granice i odvesti u Srbiju.

Prema neslužbenim informacijama policija je do atentatora na Pukanića došla preko motocikla koji je korišten prilikom atentata. Naime, kako smo prije nekoliko dana izvještavali, policija je otkrila broj šasije motocikla te saznala kako ga je posljednji kupio upravo Robert Matanić. Protiv osumnjičenika su započele mjere praćenja i prisluškivanja, a nakon što su danas pokušali pobjeći u Srbiju, policija više nije mogla čekati i odlučila ih je uhititi.

Na novinarsko pitanje jesu li ova nagađanja o uhićenjima točna, Krunoslav Borovec kaže kako "ne može govoriti o konkretnim imenima", ali još jednom podsjeća da već nekoliko dana traje vrlo široka obrada u cijeloj Hrvatskoj tijekom koje je ispitan veći broj osoba "i to je posao koji će nastaviti sutra i narednih dana". Navodna uhićenja bratića Matanić, Amira Mafalanija i Tomislava Marjanovića Borovec je odbio komentirati.

Uhićenja na području Zagreba, ali i na području PU vukovarsko-srijemske nedaleko od srpske granice potvrdio je načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak koji je kazao da je "lišen slobode veći broj osoba koje se dovode u vezu s ubojstvima Ive Pukanića i Nike Franjića". Svi su osumnjičenici privedeni u sjedište policije Heinzlovoj ulici, u koju su stigli i djelatnici Hitne pomoći, ali nije poznato kome se ukazuje medicinska pomoć. Policija osumnjičene osobe u pritvoru ima pravo zadržati 24 sata, ali Novak je najavio kako će od istražnog suca tražiti još 24 sata ukoliko se to pokaže potrebnim. Insinuacije da su osumnjičenici povezani s Jocom Amsterdamom Novak nije želio komentirati "jer su to špekulacije na koje je policijski komentar nepotreban".

Odvjetnik Pilipović: Mene nitko nije obavijestio, a sumnjam da oni neformalno pričaju s policijom

Zoran Pilipović, odvjetnik Matanovićevih, Mafalanija i Marjanovića kaže da ga policija nije kontaktirala, a da njegovi klijenti sigurno ne bi neformalno govorili s policijom. Potvrdio je jedino da mu je poznato da je Mafalani uhićen, jer je bio s njim na telefonu kada su mu prišli službenici specijalne policije.

"Ne znam ništa o uhićenjima osim onoga što sam vidio u vijestima, a branim ih svu četvoricu. Ne znam ni kada ni gdje su ih lišili slobode, i čudio bih se da se to događa u Švedskoj ili Finskoj ali u Hrvatskoj me ne čudi", kaže Pilipović. "Znam pouzdano je da Marjanović nije uhićen i to zato što me zvao 15 minuta nakon što je na vijestima čuo svoje ime. Zgranut je", kaže Pilipović.

Dodaje da se izjave koje bi njegovi klijenti mogli reći pred policijom, a bez odvjetnika, ne bi mogle tretirati kao dokaz. "Sumnjam da oni ne bi konzumirali pravo na odvjetnika da su uhićeni", kaže Pilipović. Nije htio komentirati je li bio u kontaktu sa svojim klijentima od dana atentata na Pukanića i Franjića.

"Možemo ih držati u pritvoru samo 24 sata"

Borovec ni navečer, gostujući u emisiji Otvoreno, nije htio potvrditi identitet uhićenih, jer "kada bi izlazili s imenima, naštetili bi njihovu ugledu i dignitetu", ukoliko se ne bi radilo o krivcima.

"Morali bi imati osnovanu sumnju na temelju koje bi trebali sastaviti kaznenu prijavu, a toga nemamo u ovom trenutku. Molim za strpljenje, vrlo brzo će hrvatska javnost saznati jesu li i koje su osobe privedene vezano za ovo kazneno djelo jer unutar 24 sata ih ili moraju pustiti ili osnovano teretiti i prepratiti istražnom sucu", kaže Borovec.

Što se tiče suradnje sa policijom iz Srbije, kazao je da se informacije iz sata u sat razmjenjuju. o kontaktima s bugarskom policijom nije htio govoriti jer bi to išlo u smjeru medijskih napisa o danas uhićenim osobama.

Karamarko: Na tragu smo ubojici

No, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za HRT je potvrdio da je policija na tragu ubojici ili ubojicama Ive Pukanića. "Obrada je bila sveobuhvatna i široka i možemo reći da smo na tragu ubojice", rekao je Karamarko i dodao da će sve ostale informacije novinarima u doglednom vremenu dati Ravnateljstvo policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki mediji javljaju kako su svi izlazi iz Zagreba blokirani, ali Krunoslav Borovec u telefonskom nam je razgovoru kazao kako to nije istina.

Matanić i Marjanović se 2005. zabarikadirali u srpski hotel i prijetili da će sve dignuti u zrak ukoliko ih ne izruče Hrvatskoj

Zbog niza drskih ubojstava šefova bugarskog podzemlja 12 se Hrvata 2004. godine našlo na potjernicama bugarske policije: Fenko Imamović, Blajenko Jalzabetić, Goran Turković, Amir Mafalani, Ivan Može, Danijel Milinković, Vinko Kokić, Zdravko Šagol, Branko Vujanović, Emil Ivezić, Luka Matanić i Robert Matanić. Svi su bili osumnjičeni i da su se bavili trgovinom narkoticima, a Robert Matanić je navodno bio vođa bande. No, bugarska je vlada tada tvrdila da 99 posto njihovih dolazaka u Bugarsku ima veze s naručenim ubojstvima. Srpski su mediji tada pisali kako su Hrvati u Bugarsku ulazili preko graničnog prijelaza Kalotina, ali nikad nisu dolazili svi zajedno. Tijekom 2003. i 2004. godine u Bugarskoj su boravili osam puta i pri tom koristili legalne dokumente.

Prije nešto više od godinu dana u srpskim se medijima pojavila priča kako je Robert Matanić od Joce Amsterdama dobio nalog da likvidira bugarskog narkobossa Milču Boneva, zvanog Baja Mile. Matanić je uhićen u ožujku 2005. godine nakon što se naoružan pištoljima i ručnim bombama zabarikadirao u sobi u hotelu "Indeks - Krajina", te je tražio izručenje Hrvatskoj. S njim je tada bio i Tomislav Marjanović, koji se predao čim je policija opkolila hotel. Matanić je nedugo zatim izručen Bugarskoj, gdje je u zatvoru proveo osam mjeseci i 19 dana, a jedno je vrijeme i bio u samici nakon što su krenule informacije da navodno planira bijeg. Iz zatvora je pušten zbog nedostatka dokaza, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Srpski su mediji tada pisali kako je Matanićeva skupina bila konkurencija zemunskom klanu zbog trgovine oružjem i drogom. Toj su skupini pripadali svi muškarci koje je zagrebačka policija danas uhitila, a zanimljivo je spomenuti da se majka Amira Mafalanija čak kandidirala za hrvatski parlament 2001. godine.

Marjanović bio pod istragom zbog pokušaja ubojstva

Tomislav Marjanović prije gotovo pet godina bavio se krivotvorenjem veće količine novce i to uglavnom u apoenima od 200 eura, a svojedobno je uhićen u Zadru zajedno s Josipom Marićem iz Udbine. Zanimljivo je kako se Marjanović, kada su ga djelatnici krim-policije zadarske Policijske uprave doveli ispred zgrade suda, gdje su trebali biti sprovedeni istražnom sucu, istrgnuo od krim-policajca i šakama udario fotoreportera "Zadarskog lista" Zvonka Kucelina. Novinar je prošao s lakšim ozljedama po licu i rukama, u kojima je, u trenutku kada ga je Marjanović udario, držao fotoaparat. Kod Marjanovića je tada nađeno 59 krivotvorenih novčanica od po 200 eura, te još 19 tisuća kuna.

Prije godinu dana, krajem kolovoza Marjanović je optužen za pokušaj ubojstva braće Vedrana i Hrvoja Škrgatića i to zbog neriješenih dugova. U zagrebačkom naselju Siget, Marjanović je zajedno sa svoja dva prijatelja pričekao braću Škrgatić koji su dolazili u automobilu u kojem su bile maloljetne djevojke. Hrvoje je izašao iz automobila, a jedan muškarac iz Marjanovićeva društva je pucao prema njemu. Drugi brat, Vedran bježao je automobilom, a netko iz Marjanovićeve blizine pucao je u automobil i pogodio gume. Policija je došla do osumnjičenih, no istraga je zapela jer nije nađeno oružje iz kojeg je pucano.

Joca Amsterdam spona između ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića?

Joca Amsterdam, odnosno Sreten Jocić, najopasniji je srpski kriminalac i jedan je od medijskih "osumnjičenika" za ubojstvo Ive Pukanića. Njegovo ime spominjalo se prije nekoliko tjedana u Nacionalu u kontekstu Jocićevih ambicija za preuzimanjem poslova teških oko 300 milijuna kuna koje je u Zagrebu započeo Vladimir Zagorec dok još nije ni slutio da će protiv njega biti podignut istražni zahtjev.

Jocić se u medijima počeo spominjati i nakon ubojstva Ivane Hodak zbog čije je veze s Ljubom Pavasovićem Viskovićem, prema pisanju Pukanićeva Nacionala, navodno propalo Jocićevo preuzimanje Zagorčevih poslova.

Sreten Jocić kriminalac je o kojem se u srpskom podzemlju raspredaju razne priče. U Nizozemskoj je poznat kao vođa tzv. "jugoslavenske" mafije pomoću koje je stekao zloglasnu kriminalnu reputaciju. Tako je on navodno 1995, nakon što je doznao da ga se crnogorska mafija želi riješiti, unajmio dvojicu srpskih policajaca koji su trebali ubiti njegovog atentatora angažiranog od strane crnogorske mafije. Riječ o Goranu Marjanoviću koji je prilikom napada Jocićevih unajmljenih policajaca teško ranjen, dok je njegova djevojka Jelena Đorđević na mjestu ubijena. Marjanović je kasnije umro u bolnici, a Jocić je crnogorskoj mafiji poslao jasnu poruku o svojoj nedodirljivosti.

Marko Milosavljević, Jocićev je lažni identitet pod kojim se krio i živio u Bugarskoj za vrijeme dok se u Nizozemskoj oko njega počeo stezati obruč koji je on ipak izbjegao. Iz Bugarske je navodno nadzirao svoje poslove krijumčarenja heroina i kokaina preko nizozemskih pomorskih luka koje su zbog velikog kontejnerskog prometa sredinom 90-ih godina bile pogodne za šverc kokaina iz Kolumbije. Također, Jocić je navodno iz Bugarske naručio ubojstvo nizozemskog tužitelja Koosa Plooija.

Iako je svojedobno izbjegao uhićenje u Nizozemskoj, Jocić je "pao" u Sofiji i to u lipnju 2002. godine kada je uhvaćen za vrijeme razgovora u jednoj javnoj telefonskoj govornici. Nakon uhićenja Bugarskoj je navodno ponudio da u zamjenu za puštanje plati dio bugarskog nacionalnog duga, ali je bugarska vlast koja se i sama borila s rastućom korupcijom i kriminalom to odbila i odlučila ga izručiti Nizozemskoj. Tamo je odslužio kaznu zatvora za jedno kazneno djelo za koje je ranije osuđen, a nakon toga je izručen Srbiji temeljem tjeralice Interpola.

U Srbiji je prošle godine proveo dva mjeseca u pritvoru nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jamčevinu od 300.000 eura.

P.V./A.B.
Foto: Index, Novi list, Vjesnik, Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara