Uhićenje Hodorkovskog ojačalo putina

UHIĆENJE najbogatijeg Rusa možda će predsjednika Vladimira Putina stajati povjerenja stranih ulagača, no ono je, osim što je ojačalo izborne izglede njegovih saveznika, prije svega uzdrmalo njegove protivnike, ocjenjuju poznavatelji ruske političke scene.

Uz činjenicu da je komunistički čelnik Genadij Zjuganov osudio uhićenje Mihaila Hodorkovskog, vlasnika naftnog giganta Jukos, kao politički motiviran čin, treba znati da su drugi visoki komunistički dužnosnici upozorili Zjuganova da potpora multimilijarderu u zemlji s većinskom sirotinjom nije najmudriji potez.

Naime, prosječna plaća u Rusiji iznosi oko 150 eura, pa obični ljudi teško da mogu suosjećati s osam milijardi dolara "teškim" Hodorkovskim koji je svoje kolosalno bogatstvo stekao u mutnom procesu privatizacije 90-ih godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ti obični ljudi, upozoravaju analitičari, čine većinu biračkog tijela Rusije.

"Osoba koja će nedvojbeno pobijediti (na parlamentarnim izborima 7. prosinca) je Putin, tj. njegova stranka Ujedinjena Rusija, jer su očekivanja koja su mu pomogla prvi prvom izboru, posebice njegov očinski imidž, uhićenjem Hodorkovskog dodatno osnažena", ocijenila je Elena Baškirova iz agencije za istraživanje javnog mnijenja ROMIR.

Prema istraživanju ROMIR-a, velika većina ispitanika smatra da je Hodorkovski završio u zatvoru jer je zaista kršio zakon.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara