UHS podnosi kaznene prijave zbog "slučaja Valpovo i Zagrebačka banka"

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) najavio je danas da će u ime Udruge podnijeti kaznenu prijavu protiv više osoba, među ostalim i premijera Ivice Račan, zbog sumnje da su umiješani u sprječavanje provođenja sudskih odluka u slučaju PPK Valpovo i ovrhe nad Zagrebačkom bankom.

Kaznenu prijavu UHS će danas podnijeti protiv premijera Račana, potpredsjednika Vlade Slavka Linića, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i direktora Zagrebačke banke Franje Lukovića. UHS ih sumnjiči da su u listopadu i studenome ove godine "koordiniranim djelovanjem" prekoračili i zlouporabili svoje ovlasti u namjeri da na neodređeno vrijeme odgode ovrhu nad Zagrebačkom bankom i osujete naplatu vjerovnika tvrtke Retag.

Dokaze za to Gredelj nalazi u, kako je rekao, neosnovanom uključivanju Državnog odvjetništva u taj slučaj na strani banke i u nekoliko novinskih napisa u kojima se tvrdi da su se predstavnici Zagrebačke banke svaki put nakon, za njih nepovoljnih sudskih presuda po kojima su dužni isplatiti 165 milijuna kuna Retagu, išli u Vladu po pomoć.

Na upit novinara je li se podnošenjem prijava protiv dvojice visokih dužnosnika i kandidata na predstojećim izborima dan uoči predizborne šutnje uključio u kampanju, Gredelj je kazao da mu to nije bila namjera.

"Svjestan sam rizika da će neki to tako tumačiti, no to mi nije bila namjera", kazao je, dodavši kako ipak misli da je dobro da javnost prije izbora zna za sumnje i kaznenu prijavu UHS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novinarima je predočio i službenu policijsku bilješku razgovora s Mladenom Šimundićem, sucem zagrebačkog Trgovačkog suda koji je od 2000. zadužen za spor banke i Retaga. On je početkom studenoga prijavio prijetnje i pritiske nepoznatih osoba i izrazio sumnju da se Državno odvjetništvo u slučaj uključilo pod "pritiskom" banke.

Stoga će UHS prijaviti i te nepoznate osobe, ali i zagrebačkog odvjetnika Čedu Prodanovića koji je podnio prijavu protiv osam trgovačkih sudaca. U UHS-u tvrde da je Prodanović to učinio kako bi se ti suci kompromitirali i izuzeli s predmeta ovrhe nad Zagrebačkom bankom, iako je znao da suci nisu počinili nikakvo kazneno djelo. UHS ga stoga sumnjiči za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Sudačka udruga prijavljuje i dvoje predstavnika radnika PPK Valpovo koji blokiraju tvrtku, nezadovoljni novom vlasničkom strukturom, potvrđenom od osječkog i Visokog trgovačkog suda.

Predstavnici radnika javno su izjavili da imaju dokaze da je troje sudaca Visokog trgovačkog suda podmićeno s milijun eura, no da te dokaze ne žele predati niti otkriti identitet osoba koje su ih obavijestile o navodnom mitu. UHS će ih prijaviti za prikrivanje dokaza, odnosno pomoć počinitelju kaznenog djela.

Od izvora bliskog Državnom odvjetništvu doznaje se da je odmah nakon javnih optužbi tužiteljstvo razgovaralo s dvoje predstavnika radnika i njihovim "informatorima" te da oni nisu pružili dokaze za svoje optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara