UHS PREDLAŽE MJERE ZA POBOLJŠANJE HRVATSKOG PRAVNOG SUSTAVA

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) zaključila je danas da je za dostizanje zadovoljavajuće razine vladavine prava nužna dorada postojećih zakona i donošenje novih prilagođenih europskim standardima, podizanje stručnosti u pravosuđu i državnoj upravi te formiranje posebnog stručnog tijela koje bi predložilo hitne mjere za unapređenje pravosudnog sustava.

Zaključci UHS-a doneseni su na kraju dvodnevne konferencije pod nazivom "Hrvatsko sudstvo na putu u Europu" na kojoj je oko 150 hrvatskih sudaca raspravljalo o problemima pravosuđa i preduvjetima koje je potrebno ispuniti prije ulaska u EU.

UHS predlaže formiranje posebnog stručnog tijela koje bi predložilo hitno mjere za unapređenje pravosudnog sustava, prije svega stručnu pripremu svih koji će primijenjivati nove propise usklađene s europskim pravnim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suci smatraju da bi ih se pri tom trebalo rasteretiti predmeta koje mogu rješavati i sudski savjetnici.

Radi podizanja stručne razine rada u pravosuđu, ali i državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, UHS traži redovita stručna usavršavanja, informatizaciju, sustavnije objavljivanje prakse Vrhovnog i drugih sudova te osiguranje stručne literature.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara