Ujedinjeni narodi upozoravaju na novu katastrofu u Mianmaru

UKOLIKO vojna hunta odmah ne dozvoli pojačanu zračnu i pomorsku pomoć, iz Ujedinjenih naroda upozoravaju na mogućnost sekundarne katastrofe.

Vojna vlast Mianmara i dalje se oglušuje na takve pozive i pritiske međunarodne zajednice, inzistirajući na tome da kriznu situaciju drže pod kontrolom, prenosi AFP.

Kriza u poplavljenom području južnog Mianmara predstavlja veliki logistički izazov, ocjenjuju u UN-u. Više od 1.5 milijuna preživjelih prijeko treba humanitarnu pomoć, a to u UN-u izaziva sve veće frustracije, jer vojna hunta ne dozvoljava da se ubrza slanje pomoći kriznim područjima.

"Potrebno je što hitnije otvoriti zračni ili morski koridor kojim bi stizala humanitarna pomoć u dovoljno velikim količinama", izjavila je Elisabeth Brys, glasnogovornica UN-ovog odjela za humanitarnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pribojavamo se nove katastrofe", dodala je.

Prema najnovijim službenim podacima koje je danas objavio mianmarski državni radio, broj poginulih u ciklonu popeo se na 34.273 osobe, dok UN i strani diplomati smatraju kako broj poginulih iznosi između 62.000 i 100.000 osoba.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara