Ujutro mu stavili lisičine, popodne ga doveli u Remetinec: Polančecu prijeti 10 godina zatvora

Ujutro mu stavili lisičine, popodne ga doveli u Remetinec: Polančecu prijeti 10 godina zatvora

Tekst: Petar Vidov
Foto: Damjan Tadić / Cropix

DAMIR POLANČEC u Remetinec je ušetao smireno, a emocije navodno nije pokazivao ni na ispitivanju u Uskoku ni na saslušanju kod istražnog suca koji mu je odredio mjesec dana pritvora. I tako ga poslao u zagrebački zatvor koji proteklih mjeseci zbog afera u Podravci, HAC-u, HPB-u vrvi od bogatih menadžera.

Svojim ponašanjem Polančec ničim nije odavao dojam čovjeka kojem prijeti deset godina zatvora. A upravo to je maksimalna kazna koju Polančec može dobiti, govori nam njegov odvjetnik Anto Nobilo pa zatim dodaje: "Mi, naravno, očekujemo da nikakve kazne neće biti". Za takav stav Polančec ima i više nego dovoljno razloga bio on kriv ili nevin; slučajevi korupcije na najvišoj razini u Hrvatskoj se rijetko kažnjavaju.

Najviši državni dužnosnik koji je završio u lisicama

Medijima praktički od samog početka HDZ-ove vlasti, a posebno nakon odlaska Ive Sanadera, dominiraju afere. Gotovo da i nema ministra koji nije barem jednom spomenut u kontekstu korupcije, kriminala, nezakonitih radnji svakakve vrste... No, usprkos svemu tome, Polančec je najviši državni dužnosnik u hrvatskoj povijesti kojem se na teret stavlja kazneno djelo ovakvog profila.

Bivšeg potpredsjednika Vlade to ne zabrinjava. On novinarima poručuje da će "biti vremena za izjave", što znači da se iza rešetaka ne planira dugo zadržati. Boravak u Remetincu doći će mu gotovo kao godišnji odmor; dobio je čak i jednokrevetnu ćeliju (navodno iz sigurnosnih razloga te uz dodatno objašnjenje da mu ne smije biti omogućen kontakt s ostalim podravkašima Zdravkom Šestakom i Nevijem Prlogom). Uostalom, na slobodu može i prije nego što mu istekne 30 dana određenog pritvora ukoliko svih dvadesetak svjedoka (među kojima i sedam članova Uprave mađarske OTP banke) bude ispitano prije tog roka.

Političari puni afera, ali rijetko za njih odgovaraju

A sve što je dosad naučio o visokoj politici Polančeca uči da se u zatvor, nakon što mu istekne pritvor, neće vratiti. Iako afere u kojima se vladajuće političare optužuje za zlouporabu ovlasti izbijaju često, na optuženičkoj klupi dosad su se našli tek Berislav Rončević i Ivan Herak. Bivši ministar turizma Herak je, kao što je poznato, oslobođen, a o Rončevićevoj sudbini sud i dalje odlučuje iako se svakim danom čini sve izglednije da će biti oslobođen zbog klimave optužnice. Ovoj skupini eventualno možemo dodati i Branimira Glavaša kao bivšeg saborskog zastupnika i šefa HDSSB-a, ali njegova nepravomoćna presuda nema veze s korupcijom već s puno ozbiljnijom optužbom za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista imena ministara i utjecajnih političara koje se s korupcijom i kriminalom povezivalo u medijima je, pak, puno duža i uglednija. Za početak je tu bivši Polančecov šef Ivo Sanader, čovjek s milijun afera. Od Verone preko Ine, HAC-a, HEP-a i Fimi medije, Sanadera se povezivalo s gotovo svakom većom aferom koja je izbila u Hrvatskoj pa se mnogi nadaju da bi upravo na Podravci mogao "pasti" i nekad najmoćniji čovjek države.

Zatim je tu Miomir Žužul, kojeg je afera Imostroj koštala fotelje, ali kazneno nikad nije odgovarao. Božidar Kalmeta povezuje se s mutnim poslovima u HAC-u, Luka Bebić s HŽ-om i famoznim Pelješkim mostom, Branko Vukelić također ima svoj most, Petar Čobanković i Božidar Pankretić u problemima su sa seljacima i njihovim poticajima, Marinu Matulović Dropulić veže se uz razne građevinske lobije i njihovo naprasno bogaćenje, Gordan Jandroković odgovoran je za rastrošnu diplomaciju... "Čista", naravno, nije ni aktualna predsjednica Vlade Jadranka Kosor, nekad spominjana kao "ministrica s najviše afera" čiji je najveći grijeh zasigurno napuhani registar branitelja koji već dugo čuva od očiju javnosti.

Već i letimičan uvid u "povijest bolesti" dovodi do očitog zaključka: vladajući političari u Hrvatskoj za svoje afere ne odgovaraju. Štoviše, rijetko uopće dolazi do situacije da za njih imaju priliku odgovarati. Polančecov slučaj u tom je pogledu presedan. Ali presuda (pogotovo osuđujuća) još je daleko pa sa svakim pravom možemo strahovati da će predstava za javnost čiji je glavni lik bivši ministar u lisičinama, ostati najbliže odgovaranju za kazneno djelo korupcije na najvišoj državnoj razini.

> Ekskluzivna snimka: Uhićeni i odbačeni Polančec u policijskoj marici

> Lisičine na rukama Damira Polančeca: Bivši potpredsjednik Vlade stigao u Remetinec

> Slučaj Polančec: Zoran Marković ne ide u pritvor, Uskok će se žaliti

> HDZ kroz mjesec dana odlučuje o izbacivanju Polančeca iz stranke

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara