ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja neće pogoditi većinu umirovljenika

Predstavnici umirovljenika ocijenili su danas kako većina umirovljenika ne bi trebala biti oštećena ukidanjem dopunskog zdravstvenog osiguranja, jer se Vlada obvezala da će osloboditi plaćanja participacije sve osobe starije od 65 godina, no ta će se mjera negativno odraziti na mlađe umirovljenike koji su morali otići u mirovinu, nezaposlene osobe i zaposlene sa slabijim primanjima. L

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan rekao je Hini da umirovljenici, uznemireni najavom ukidanja dopunskog osiguranja, stalno zovu u stranku, no poručuje im da oni tom mjerom neće biti oštećeni, s obzirom na postignuti sporazum između HSU i HDZ-a o oslobađanju od plaćanja participacije osoba starijih od 65 godina.

"Očekujem sastanak s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom oko provedbe dijela sporazuma koji se odnosi na promjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju", kaže Jordan.

Dodaje kako su umirovljenici bili protiv plaćanja dopunskog osiguranja jer su cijeli radni vijek solidarno uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje, a sada su bili dovedeni u situaciju da dva puta plaćaju jednu zdravstvenu uslugu.

Od ukupno 1.050.000 umirovljenika, plaćanja participacije oslobođeno je 600.000 na osnovi oboljenja ili imovinskog cenzusa, ako im je prihod po članu obitelji manji od 1.330 kuna, a samcima ispod 1.719 kuna.

Od oslobađanja plaćanja participacije za starije od 65 godina, najviše bi profitiralo 380.000 umirovljenika koji sada uplaćuju policu dopunskog osiguranja od 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal upozorava kako će ukidanjem dopunskog osiguranja biti pogođeni umirovljenici mlađi od 65 godina, kojih nije tako mali broj, a koji su u mirovinu često išli silom prilika, kao žrtve tajkunizacije.

"Ne znam može li se reći da ukidanje neće nikog pogoditi, jer treba misliti i na nezaposlene osobe te zaposlene s malim primanjima, kao i kronične bolesnike koji su u dopunskom zdravstvenom osiguranju našli izvjesnu socijalnu potporu kako bi lakše došli do lijeka ili liječničke usluge, ", kaže Nahtigal koji ocjenjuje Hebrangovu najavu kao drastičnu mjeru.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer kaže da je teško u ovom trenutku ocijeniti kakve bi posljedice ukidanja dopunskog osiguranja bile, jer se ne zna kako bi se namaknuo novac za zdravstveno osiguranje u slučaju oslobađanja od plaćanja zdravstvenih troškova osoba starijih od 65 godina.

On također ističe kako je 380.000 umirovljenika bilo prinuđeno plaćati dopunsko osiguranje jer bi u protivnom morali pokrivati dio troškova.

"Mi jesmo za reforme, ali treba prestati s praksom da su se sve dosadašnje reforme, od zdravstvene, do mirovinske i socijalne, prelamale preko leđa umirovljenika", kaže Lokmer.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara