Ukinuta kontroverzna serija o problematičnom svećeniku i njegovoj obitelji

Ukinuta kontroverzna serija o problematičnom svećeniku i njegovoj obitelji

AMERIČKA TV-kuća NBC je objavila kako prestaje emitiranje TV-serije The Book of Daniel, koja je prije nekoliko tjedana izazvala bijesne reakcije u dijelovima američke javnosti zbog navodnog izrugivanja kršćanstvu.

TV-serija se bavila životom episkopalnog svećenika Daniela Webstera (kojeg tumači Aidan Quinn) i njegove disfunkcionalne obitelji koju sačinjavaju supruga alkoholičarka, sin homoseksualac i tinedjžerska kći koja dila marihuanu. Sam Webster je prikazan kao ovisnik o pilulama protiv boli, a crkva kojoj pripada kao leglo korupcije i razvrata.

No, ono što je možda najviše revoltiralo kršćanske organizacije u Americi jesu scene u kojima Webster halucinira i pri tome vodi razgovore sa Isusom, koji, pak, pokazuje neobično razumijevanje za problematično ponašanje likova u filmu.

Zbog toga je uprava NBC još prije samog početka emitiranja bila zasutama pismima i E-mailovima koji su tražili njeno skidanje s programa.

Takvi pritisci su urodili plodom, jer je The Book of Daniel skinuta s programa već nakon četvrte epizode od njih sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prije su neke od TV-postaja u konzervativnijima dijelovima SAD odlučile da neće emitiratu tu seriju.

Predstavnici američkih kršćanskih i konzervativnih organizacija su oduševljeni NBC-jevom odlukom, jer drže da je ona posljedica njihove kampanje i poziva na bojkot TV-postaja i oglašivača.

Autor serije Jack Kenny, koji sebe opisuje kao "homoseksualca-katolika", je izrazio revolt zbog kampanje koju je nazvao "cenzorskom", "antiameričkom i antikršćanskom".

Neki kritičari, pak, drže da neslavni kraj serije ima mnogo prozaičnije objašnjenje u slaboj gledanosti, koja je pak posljedica loše kvalitete scenarija i nedostatka iole simpatičnih likova s kojima bi se gledatelji mogli poistovjetiti.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara