Ukinuta presuda maloljetniku koji je usmrtio dvije Makaranke

Ukinuta presuda maloljetniku koji je usmrtio dvije Makaranke
VIJEĆE za mladež Županijskog suda u Splitu prihvatilo je žalbu branitelja i ukinulo presudu Vijeća za mladež Općinskog suda u Splitu kojom je tada malodobni I.P. iz Makarske osuđen na 2,5 godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu Marica Šćepanović kazala je da je Vijeće predmet vratilo na ponovno suđenje po službenoj dužnosti, koje se mora održati pred potpuno promijenjenim Vijećem za mladež, dodavši da je presuda ukinuta zbog više povrjeda u postupku.

U obrazloženju Vijeća za mladež Županijskog suda navodi se da je priznanje optuženika dano na glavnoj raspravi dvojbeno jer se on nije očitovao o svim okolnostima o kojima je trebao. Razlog tomu je činjenica da je njegov iskaz dan na početku rasprave, a ne na kraju dokaznog postupka. I.P. se u svom iskazu očitovao o raznim pojedinostima, čime je doveo u pitanje ono što je priznao i ono što nije, jer mu nije predočeno sve ono o čemu se trebao očitovati.

Druga se povrjeda odnosi na činjenicu da nije sveobuhvatno obrazložena i utvrđena dinamika nastanka prometne nesreće te da su iskazi svjedoka u raspravi protuslovni, a svi su prihvaćeni kao dokaz, a da nisu međusobno sučeljeni.

I treća povrjeda vezana je uz ograničenje brzine vožnje na mjestu nesreće. Po zapisniku očevida brzina je ograničena na 50 km/h, a predsjednica Sudskog vijeća prihvatila je kao dokaz policijsko izvješće u kojem stoji da je brzina ograničena na 40 km/h, a da nije utvrdila o kojoj je brzini doista riječ, kaže se u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornica Šćepanović kazala je kako će kazneni spis biti poslan Fakultetu prometnih znanosti radi davanja nalaza s mišljenjem o dinamici prometne nesreće, nakon ispitivanja i sučeljavanja svjedoka.

I.P. je optužen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, a po optužnici prometne propise kršio je s namjerom, a glede smrtne posljedice postupio je iz nehaja.

Malodobni I.P. je 29. listopada prošle godine u Makarskoj, vozeći svoj BMW na raskrižju Ulice Stjepana Ivičevića i Franjevačkog puta, usmrtio dvije 16-godišnje Makaranke Katu Erceg i Anu Andrijašević. Po nalazu vještaka vozio je 93,8 km/h, a na djevojke je naletio brzinom od 83 km/h. Vijeće za mladež presudu je izreklo na Badnjak prošle godine, ukinuvši mu tada pritvor.

Žalbu na presudu podnio je i državni odvjetnik, no Vijeće za mladež Županijskog suda o njoj nije raspravljalo jer je ona nevažna za ukidajuću presudu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara