Ukinuta tjeralica za glumcem Žarkom Lauševićem

Tekst: I.M.
Foto: Blic

ZA 49-GODIŠNJOM legendom jugoslavenskog glumišta, Žarkom Lauševićem, koji je osuđen na 13-godišnju zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubojstva, više nije raspisana tjeralica i neće završiti u zatvoru ako ga SAD deportira u Srbiju. Kako prenosi Blic, Treći općinski sud u Beogradu je prihvatio zahtjev glavnog srpskog tužitelja Slobodana Radovanovića i odgodio Lauševiću izvršenje kazne te ukinuo tjeralicu.

Radovanović je, podsjetimo, podnio Vrhovnom sudu Srbije zahtjev u kojem navodi da je Vrhovni sud Crne Gore prekršio zakon i izrekao previsoku kaznu Lauševiću kad je prvostupanjska četverogodišnja kazna povećana na 13 godina zatvora. Ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtjev tužitelja, Laušević će biti slobodan čovjek jer je u zatvoru već proveo četiri godine i sedam mjeseci. Laušević se trenutno i dalje nalazi u pritvoru u New Yorku i čeka odluku američkog suda o deportaciji u Srbiju jer je 2. srpnja uhićen zbog neposjedovanja boravišne vize.

Podsjetimo, Laušević je u noći između 30. i 31. srpnja 1993. godine u kafiću u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića te ranio Andriju Kažića. Osuđen je na 13 godina zatvora, ali je kazna čak tri puta mijenjana. Uz njega je optužen bio i njegov brat Branimir, koji je na kraju oslobođen. U zatvoru u Spužu Laušević je odležao četiri godine i sedam mjeseci, a pušten je na slobodu 1998. godine, dok je Vrhovni sud Crne Gore ponovo odlučivao o presudi. Ubrzo nakon toga odlazi u SAD, gdje ga je 2002. godine i zatekla vijest o tome da je ponovo osuđen na 13 godina zatvora te da je za njim tad raspisana međunarodna tjeralica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara