ukinuto jedan posto doprinosa Crvenom križu od osiguranja vozila

Ustavni sud ukinuo je danas kao neustavne odredbe po kojima su osiguravatelji bili obvezni u korist Hrvatskog crvenog križa plaćati jedan posto od obveznog osiguranja vozila.

Tajnik Crvenog križa Nenad Javornik rekao je Hini da odluka Ustavnog suda za tu humanitarnu udrugu nema nikakvog učinka jer se, kako tvrdi, ukinute odredbe nisu ni provodile.

Iako su odredbe više od godinu dana bile na snazi, novac se uglavnom nije uplaćivao, niti je Crveni križ na tome inzistirao, kazao je Javornik.

´Znali smo za postupak pred Ustavnim sudom i umjesto inzistiranja na uplati razgovarali smo s osiguravateljima kako bi i za njih korisne programe u edukaciji vozača poduprli dobrovoljnim prilozima kao donatori´, rekao je Javornik, dodavši da su osiguravajuće kuće za to pokazale razumijevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni sud utvrdio je da je osnovan prijedlog Hrvatskog ureda za osiguranje i Hrvatske gospodarske komore za ocjenu ustavnosti dviju odredaba Zakona o Crvenom križu po kojima su osiguravatelji morali iz obveznog osiguranja vozila uplaćivati jedan posto Crvenom križu. Ta su se sredstva koristila za unapređivanje pružanja prve pomoći radi smanjena prometnih nesreća.

Po ocjeni Suda nametanjem takve obveze jednoj skupni poduzetnika suprotno je ustavom zajamčenom jednakom položaju svih poduzetnika na tržištu kao i ustavnom načelu o jednakosti i pravednosti u podmirivanju javnih troškova, po kojem je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova sukladno svojim gospodarskim mogućnostima.

Crvenom križu kao krovnoj humanitarnoj udruzi povjeren je i dio javnih ovlasti vezanih uz usavršavanje predavača i osposobljavanje kandidata za vozače u pružanju prve pomoći.

Ta se sredstva, kao i za obavljanje svih drugih javnih ovlasti, osiguravaju u proračunu, a ne selektivnim nametanjem obveza samo nekim poduzetnicima, stoji u obrazloženju odluke o ukidanju dva osporena članka Zakona o Crvenom križu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara