Uklanjanje rizičnih faktora znatno poboljšava zdravlje

UKLANJANJE brojnih rizičnih faktora koji povećavaju sklonost različitim bolestima može gotovo prepoloviti broj preranih smrti i produljiti život ljudima širom svijeta, objavili su znanstvenici.

Oni su odredili 20 glavnih čimbenika, od nedostatka vitamina i minerala do pušenja, alkoholizma i loših higijenskih uvjeta, kako bi pokazali da njihovo uklanjanje može smanjiti smrtnost od većine bolesti.

"Ova studija pokazuje velike mogućnosti poboljšanja zdravlja, ako se smanje dobro poznati, no često olako previđeni rizici, osobito u društvima s lošom zdravstvenom zaštitom", rekao je dr. Majid Ezzati s Harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

U izvješću objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet, Ezzati i njegovi suradnici ispitali su utjecaj smanjivanja tih rizika u 14 dijelova svijeta.

Uklanjanje tih rizika na globalnoj bi razini produljilo život za 9,3 godine, a u nekim dijelovima subsaharske Afrike za čak 16 godina.

Više od 90 posto slučajeva dijareje, glavnog uzročnika smrti djece u zemljama u razvoju, 72 posto raka pluća, 85 posto srčanih bolesti i 75 posto moždanih udara mogu se pripisati zajedničkom utjecaju rizičnih faktora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To otkriće pokazuje da bi se sustav javnoga zdravstva morao više usredotočiti na prevenciju bolesti, tako da prepoznamo skupine rizičnih faktora i osmislimo programe koji bi se odnosili na njih, a ne na liječenje njihovih posljedica", dodao je Ezzati.

Glavni rizični faktori su nedostatak željeza, vitamina A i cinka, pothranjenost djece i majki, visoki krvni tlak, povišen kolesterol, manjak tjelovježbe i smanjeno konzumiranje voća i povrća.

Ostali rizični faktori su seks bez zaštite i nedostatak kontracepcije, duhan, alkohol, droga, onečišćena voda i loši higijenski uvjeti, pušenje u kući te slaba ventilacija, profesionalni rizični faktori, nečiste injekcije i seksualno zlostavljanje djece.

"Analiza je pokazala da bi čak i stanovništvo s očekivanim dugim životnim vijekom, kao što su ljudi iz razvijenih područja zapadnog Pacifika i zapadne Europe, mogli osjetiti znatnu korist od smanjenja rizičnih faktora", zaključio je Ezzati.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara