UKRAJINA ĆE UNATOČ KRITIKAMA GRADITI KANAL NA UŠĆU DUNAVA

Ukrajina će dovršiti izgradnju kanala na ušću Dunava, u parku prirode koji je dio UNESCOove Svjetske baštine, unatoč kritikama Rumunjske i ekologa, priopćio je u petak drugi čovjek ureda ukrajinskog predsjednika.

"Ukrajina ni po kojim uvjetima neće odustati od projekta", kazao je zamjenik ravnatelja ureda ukrajinskog predsjednika Vassil Baziv na konferenciji za tisak.

U pismu koje je koncem svibnja poslao ukrajinskom kolegi Viktoru Janukoviču, rumunjski premijer Adrian Nastase izrazio je nezadovoljstvo zbog izgradnje kanala u ukrajinskom dijelu tog parka s površinom većom od 620.000 hektara koji međusobno dijele Ukrajina i Rumunjska, "bez bilateralnih pregovora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kanal Dunav-Crno more koji će u duljini od nekoliko kilometara prolaziti kroz park, a ukupna mu je duljina 160 kilometara, trebao se pustiti u promet u kolovozu, nakon završetka prve faze radova. U drugoj fazi koja treba početi početkom rujna i trajati barem godinu dana, kanal bi se trebao produbiti s 5,8 na 7,2 metra.

U parku prirode na ušću Dunava koji je od 1991. unesen u Svjetsku baštinu UNESCO-a žive rijetke i ugrožene vrste riba i ptica. Usto, park je najveći sustav za pročišćavanje vode na europskom kontinentu, prema podacima UNESCO-a.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara