Ukrajina mora platiti 100.000 eura odštete zbog umiješanosti u ubojstvo novinara

PET GODINA nakon ubojstva ukrajinskog novinara Georgija Gongadzea Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u utorak je odredio da Ukrajina njegovoj udovici mora platiti 100.000 eura odštete.

Bivša ukrajinska vlada Leonida Kučme, za kojeg se vjeruje da je i sam bio umješan u taj slučaj, svjesno je zanemarivala mnoge dokaze koji su upućivali na upletenost vladinih službenika u zločin, utvrdili su suci.

Gongadzea, kojemu se prije ubojstva prijetilo više mjeseci, ukrajinske vlasti nisu zaštitile čime su također narušile njegovo pravo na život, objavili su suci.

Gongadze, novinar kritičan prema tadašnjoj ukrajinskoj vladi, bio je otet u rujnu 2000. godine, a njegovo je dekapitirano tijelo kasnije nađeno u blizinu Kijeva.

Novi predsjednik države Viktor Juščenko rekao je kada je stupao na dužnost u siječnju da će istražiti taj slučaj do kraja. Visoko rangirani osumnjičenik, bivši Kučmin ministar unutarnjih poslova, Jurij Kravčenko, počinio je u ožujku samoubojstvo neposredno prije no što ga je trebao ispitati glavni tužitelj.

U svom oproštajnom pismu Kravčenko je također optužio Kučmu no do danas još nitko nije proglašen krivim za ubojstvo Gongadzea.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara