Ukrajina zabranila uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske

OBZIROM na nedavnu pojavu svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Ukrajina je kao preventivnu mjeru zabranila uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske. Kako javlja ukrajinski web portal Forum, osim svinjskog mesa iz Hrvatske, Ukrajina je zabranila i uvoz peradi iz Latinske Amerike.

Sumnja u pojavu svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila se dva dana prije nego je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva 20. srpnja ove godine objavilo kako su dobili i službenu potvrdu o pojavi kuge.

"To što je Ukrajina zabranila uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske neće pogoditi niti jednu mesnu industriju u Hrvatskoj jer Hrvatska nije ni bila izvoznik svinjskog mesa u tu zemlju. Ukrajina je to učinila čisto iz preventivnih razloga, kao uostalom i Bosna, u koju Hrvatska također nije izvozila svinjsko meso." - kazao je u razgovoru za Index glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Hrvatska je, kako nam kaže gospodin Pavić, zbog stjecanja statusa izvoznika svinjskih proizvoda u EU prestala cijepiti svinje protiv klasične svinjske kuge od 1. siječnja 2005. godine, pri čemu se Hvatska od tog datuma sa suzbijanjem svinjske kuge bori uglavnom edukacijom uzgajivača svinja o mjerama ranog uočavanja prvih simptoma bolesti.

Kako je cijepljenje početkom 2005.godine ukinuto, bilo je samo pitanje vremena kada će se svinjska kuga pojaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem se onda rješava eutanazijom, što smo mi u ovom slučaju i učinili. Što se sadašnjeg stanja tiče, sve je u redu i nema nikakvih novih slučajeva. Zadnji slučaj dogodio se u Bijelom Brdu prije devet dana, no od tada nema novih slučajeva." - kazao nam je gospodin Pavić.

Naime, veterinarske ekipe su 1. kolovoza eutanazirale svih 155 svinja na obiteljskom gospodarstvu u Bijelom Brdu kod Erduta na kojemu je dan ranije potvrđena pojava svinjske kuge.

Klasična svinjska kuga nije opasna po ljude, budući se radi o bolesti isključivo domaćih i divljih svinja, no bolest se širi brzo te zbog toga može izazvati velike gospodarske štete.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara