Ukrajini preskupi parlamentarni izbori zbog globalne financijske krize

Ukrajini preskupi parlamentarni izbori zbog globalne financijske krize

"SADA kad je potrebno voditi računa o svakoj pari, potrošiti 85 milijuna dolara na nerazumne izbore ništa drugo je nego postupanje protiv nacionalnih interesa", rekla je Julija Timošenko šefica ukrajinske vlade objašnjavajući kako je odbila zahtjev predsjednika Viktora Juščenka za odobravanje novčanih sredstava za prijevremene izbore.

Prodala se Rusima?

Podsjetimo, niti godinu dana nakon što je formirana, raspala se "narančasta" prozapadna koalicija, a premijerka Julija Timošenko je optužena da se "prodala" Rusima. Razlog za raspad koalicije koje su tvorili Blok Julije Timošenko i "Naša Ukrajina" predsjednika Viktora Juščenka, jest odluka premijerke - koja se drži ikonom "narančaste revolucije" 2004. godine - da ne osudi rusko priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.

Za predsjednika Juščenka, koji je s Timošenko sudjelovao u "narančastoj revoluciji" a potom se s njome razišao, to je krunski dokaz za optužbe da nominalno prozapadna premijerka, radi vlastitih predsjedničkih ambicija i želje da joj kampanju financijski podrži Moskva, prešla u suprotni tabor. Juščenkov blok je tako izašao iz koalicije, a predsjednik je cijeli slučaj nazvao "državnim udarom". Prije nekoliko dana raspušten je i parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac za riješenje, a ne stvaranje katastrofa

No, Timošenko je odbila osigurati financijska sredstva, potrebna za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora opravdavajući se globalnom financijskom krizom.

"Svrha rezervnog fonda je prevladavanje prirodnih katastrofa, a ne njihovo stvaranje", navela je Timošenko dodajući kako je centralna banka usvojila mjere za pomoć bankarskom sistemu te da novaca za izbore nema. Predsjednik je prvotno tražio od parlamenta odobrenje za financiranje izbora, ali budući da su saveznici premijerke to blokirali, obratio se njoj osobno za novac.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara