Ukrajinom se širi ptičja gripa, veterinari korumpirani

Ukrajinom se širi ptičja gripa, veterinari korumpirani
UKRAJINSKI zdravstveni djelatnici priznali su u petak novi neuspjeh u obuzdavanju širenja ptičje gripe, a vlasti priznaju da problemu pridonosi i opća korumpiranost veterinarskih inspektora.

Uzorci uzeti s uginule peradi u selima Predmostnou i Zolotoe Polu na jugu Krima pozitivni su na ptičju gripu, objavili su državni veterinarski izvori.

Infekcija je počela krajem studenoga na istočnoj obali Krima. Odonda je registrirana u većine ptičje populacije uz obalu, u većini peradarskih farma na tom poluotoku te na pticama duboko na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predmostnoe i Zolotoe Pole najnoviji su među dvadesetak ukrajinskih žarišta na kojima je potvrđena ptičja gripa. Veterinarska služba naredila je karantenu tih dvaju sela i ubijanje sve domaće peradi i divljih ptica na tome području.

Svi su ti postupci zasad neuspješni u obuzdavanju širenja bolesti, u nekim slučajevima zato što seljaci skrivaju perad od inspektora, a u nekima zato što su divlje ptice odletjele iz područja karantene.

Oleksander Baranovski, ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je u petak da širenju bolesti pridonosi i opća korumpiranost među veterinarima.

"Nije problem to što veterinari ne znaju svoj posao, već nisu spremni odraditi svoju dužnost", rekao je. "Poznato je da je bez mita nemoguće išta dobiti od veterinarske službe", rekao je ukrajinski ministar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara