ukrajinska zajednica u hrvatskoj obilježila 70 godina od "holodomora"

Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj u godini obilježavanja 70. godišnjice tragičnog događaja u povijesti Ukrajine holodomora (smrti izgladnjivanjem), uputila je na večerašnjoj memorijalnoj večeri zamolbu Hrvatskom saboru da prihvati rezoluciju kojom će osuditi tu nacionalnu tragediju u Ukrajini izazvanu 1932./1933.

Holodomor, kako je istaknuo predsjednik Kulturno-prosvjetnog društva Rusina i Ukrajinaca Zagreba Slavko Burda, ukrajinska je riječ, a dolazi od ukrajinskog "holod" što znači glad i "moryty" što znači umoriti. Holodomor, ta desetljećima zabranjivana i prešućivana istina, dodao je Burda, izazvana je 1932./1933. staljinističkim totalitarnim režimom i bila je svjesno i organizirano sredstvo likvidacije sedam do deset milijuna Ukrajinaca.

Prisilno oduzimanje usjeva 1932. i njegov izvoz izvan granica Ukrajine, konfiskacija prehrambenih proizvoda u svakoj seoskoj obitelji, rušenje svetišta i hramova, masovne represije nad ukrajinskom inteligencijom i duhovništvom bile su činjenice usmjerene na podrivanje ukrajinskog nacionalnog bića, stoji u izjavi koja će biti upućena Hrvatskom saboru. Dodaje se i kako je totalno uništavanje milijuna radišnih ukrajinskih seljaka nametnutom glađu postalo svjesnom terorističkom akcijom političkog sustava staljinizma.

Tu je tragediju već osudila i Generalna skupština Ujedinjenih naroda na svojoj 58. sjednici, te nekoliko država (a od prije neki dan i Mađarska), rekao je Burda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši hrvatski veleposlanik u Ukrajini Đuro Vidmarović napomenuo je kako je riječ o "etnocidu i kulturocidu koji je po broju žrtava ravan holokaustu". Po njegovim riječima, značajno je da je Rusija prihvatila činjenicu te dugo prešućivane tragedije, ali nije dobro što se ne smatra pravnim sljednikom za izricanje isprike.

Memorijalnu večer priredili su Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca u RH, Društvo za ukrajinsku kulturu i Kulturno-prosvjetno društvo Rusina i Ukrajinaca Zagreba u suradnji s ukrajinskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Po riječima Slavka Burde, u Hrvatskoj danas živi dvije tisuće Ukrajinaca i dvije i pol tisuće Rusina.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara