Ukrajinski dužnosnik i Arlović o položaju ukrajinske manjine u RH

PREDSJEDNIK Ureda Ukrajine za nacionalnosti i migracije Genadij Moskalj posjetio je u utorak Hrvatski sabor u kojem je s potpredsjednikom Matom Arlovićem razgovarao o ukrajinskoj manjini u Hrvatskoj, priopćeno je iz saborskog ureda za odnose s javnošću.

Ukrajinska manjina u Hrvatskoj broji 2500 pripadnika, sjedište joj je u Vukovaru, a organizirana je u deset kulturno-umjetničkih društava u nekoliko gradova i mjesta, izvijestio je Arlović.

Nadalje, dodaje se u priopćenju, Arlović je informirao gosta o pravima koja pripadnicima manjina daje Ustavni zakon o nacionalnim manjinama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskalj je, temeljem dojmova prikupljenih za posjeta Vukovaru i Slavonskom Brodu, istaknuo da je ondje čuo visoke ocjene odnosa vlasti prema manjinama.

Za nepostojanje ukrajinske škole, zbog čega je izrazio žaljenje, Moskalj je kazao da je to propust same manjine, piše u priopćenju i dodaje se da je ukrajinski gost zamolio za potporu uređenja ukrajinskog Doma kulture u Vukovaru.

Dvije su strane izrazile želju za jačanjem veza ukrajinske manjine s matičnom zemljom i za jačanjem suradnje Hrvatske i Ukrajine kroz sklapanje Sporazuma o slobodnoj trgovini i liberalizacijom viza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara