Ukrajinski Izbori: EU žali zbog manjka demokracije

Ukrajinski Izbori: EU žali zbog manjka demokracije
EUROPSKA UNIJA (EU) u utorak je izrazila žaljenje što predsjednički izbori u Ukrajini nisu zadovoljili demokratske standarde i pozivala ukrajinske vlasti da poboljšaju stanje do drugog kruga izbora koji je planiran za 21. studenoga.

Predsjedništvo EU-a poglavito upozorava na "velike probleme s biračkim popisima", zbog kojih mnogi birači nisu mogli glasovati, kao i na "nedovoljan broj biračkih mjesta i nedovoljnu jasnoću u prebrojavanju glasova".

EU je na temelju izvješća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavljenog u ponedjeljak "potaknuo ukrajinske vlasti da osiguraju uvjete za slobodne i poštene izbore u vremenu koje preostaje do 21. studenoga".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU je ipak zadovoljan "visokim odazivom birača i postojanjem građanskog društva koje je bilo aktivno u predizbornoj utrci", što "ulijeva nadu da će se demokracija u Ukrajini razvijati".

Proruski premijer i kandidat vlasti Viktor Janukovič dobio je 40,12 posto glasova na nedjeljnim izborima, pretekavši prozapadnog kandidata iz oporbe Viktora Juščenka za jedan posto (39,15), prema službenim privremenim podacima objavljenim u ponedjeljak nakon prebrojavanja 94,24 posto glasova.

Juščenkov izborni stožer zatražio je u ponedjeljak da se "odmah" objave konačni rezultati prvog kruga, tvrdeći da je njihov kandidat pobijedio kandidata vlasti i optužujući vlast da to želi "sakriti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara