Ukrajinski parlament ratificirao sporazum o svojim granicama s Rusijom

UKRAJINSKI parlament je u utorak ratificirao sporazum o određivanju kopnenih granica između Ukrajine i Rusije te sporazum o "zajedničkom upravljanju" Azovskim morem i tjesnacem Kerč, koji su izvor napetosti između dviju zemalja.

Izaslanici su izglasali sporazum o razgraničenju kopnenih granica koje su u siječnu 2003. potpisali ruski i ukrajinski predsjednici Vladimir Putin i Leonid Kučma.

Nakon toga zastupnici su prihvatili i sporazum o zajedničkom upravljanju Azovskim morem i tjesnacem Kerč, no nacionalističke stranke, manjinske u Parlamentu, odbile su glasovati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj sporazum ostavlja otvorenim pitanje podjele morske granice u tom području o čemu se još uvijek vode oštri pregovori između dviju zemalja. Potpisali su ga u prosincu Kučma i Putin kako bi okončali krizu bez presedana između dviju zemalja.

Ruska gradnja nasipa, koji će povezati ruski teritorij s ukrajinskim otokom Tuzla u tjesnacu Kerč, izazvao je u listopadu napetosti između dviju zemalja.

Ukrajinski parlament se u utorak treba izjasniti i o spornom sporazumu koji predviđa osnivanje zajedničkog gospodarskog područja s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara