Ukrajinski predsjednik raspustio parlament

Ukrajinski predsjednik raspustio parlament

NITI godinu dana nakon što je formirana, ukrajinska Vrhovna državna rada je raspuštena, a predsjednik Viktor Juščenko je raspisao nove parlamentarne izbore.

Time je višegodišnja politička kriza u Ukrajini dobila još jedno poglavlje. Prozapadni predsjednik Ukrajine, koji se trenutno nalazi u posjetu Italiji, svoju je odluku priopćio javnosti preko unaprijed snimljenog televizijskog obraćanja.

Povod za ovu odluku je raspad prozapadne koalicije koju je činio Juščenkov blok Naša Ukrajina te Blok Julije Timošenko (BJT), koju vodi trenutna premijerka i karizmatska predvodnica "Narančaste revolucije". Juščenko i Timošenko su 2004. godine zajedno uspostavili prozapadnu vladu u Ukrajini, ali su se ubrzo nakon toga posvađali.

Nakon izbora u rujnu prošle godine, na kojima su BJT i Naša Ukrajina odnijeli tijesnu prevagu nad proruskom Strankom regija, koalicija je ponovno uspostavljena. Međutim, netrpeljivost predsjednika i premijerke je opet eskalirala, a povod je bio rusko-gruzijski rat, ali i predsjednički izbori koji se trebaju održati 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Timošenko, koji je važila za radikalnijeg člana "narančastog" dvojca, iznenadila je mnoge svojim pomirljivim pristupom prema Rusiji za vrijeme sukoba na Kavkazu. Ubrzo nakon toga ju je Juščenko optužio da se prodala Kremlju, a 16. rujna je koalicija i formalno raskinuta. Juščenko je nakon toga zatražio da se do danas sastavi nova koalicija ili će raspisati nove izbore.

Pokušaji da se razbijena koalicija ponovno sastavi nisu uspjeli, a BJT nije ni pokušavao sastaviti savez sa Strankom regija. Iako je Juščenko u posljednji trenutak dao do znanja kako je spreman strankama dati još vremena, u BJT je prevladalo raspoloženje da se ipak ide na nove izbore. Njihov datum još nije određen.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara