Ukrajinski sud poništio rezultate predsjedničkih izbora

Ukrajinski sud poništio rezultate predsjedničkih izbora

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

UKRAJINSKI Vrhovni sud ukinuo je danas rezultate nedavno održanih predsjedničkih izbora na temelju priziva koji je uložila poražena predsjednička kandidatkinja Julija Timošenko, prenio je britanski BBC.

Timošenko, inače aktualna ukrajinska premijerka, danas se osobno pojavila na sudu kako bi uložila prigovor, tvrdeći kako su rezultati izbora namješteni, a Vrhovni sud je odlučio suspendirati rezultate izbora dok ne pregleda dokaze koje je Timošenko podnijela u prilog svojoj tvrdnji.

Odgođena inauguracijska svečanost Viktora Juščenka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinski je parlament u utorak donio odluku da se inauguracijska svečanost novoizabranog predsjednika Viktora Janukoviča održi 25. veljače, no današnja će sudska presuda do daljnjega odgoditi inauguraciju.

Nova sudska odluka odnosi se i na odluku Glavne izborne komisije Ukrajine, koja je prošle nedjelje proglasila pobjedu Viktora Janukoviča sa svega 3,48 posto glasova više u odnosu na Juliju Timošenko.

Premijerka je nakon izbora odbila priznati poraz, tvrdeći od početka kako su rezultati izbora "sistematski i generalno falsificirani", no međunarodni su promatrači potvrdili da nije bilo značajnih kršenja izbornog procesa koji bi ukazali na mogućnost falsificiranja izbornih rezultata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara