Ukrajinski Vrhovni sud opozvao izborno povjerenstvo

UKRAJINSKI Vrhovni sud opozvao je središnje izborno povjerenstvo optuženo da je podržavalo prijevare u drugom krugu predsjedničkih izbora 21. studenoga, izjavio je Andrij Mahera, član povjerenstva blizak oporbi.

Promijenjeni sastav povjerenstva trebao bi biti što transparentniji za "ponovljeni drugi krug".

Jedanaest od 15 članova povjerenstva ostali su isti kao u drugom krugu 21. studenoga, koji je poništen zbog izbornih prijevara, ali je ponavljanje takvog scenarija nemoguće, kazao je u razgovoru za France Presse Mahera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svi smo mi ljudi i možemo pogriješiti. No, najbitnije je da nitko svjesno ne dopusti kršenja kakva su se dogodila 21. studenoga", dodao je.

Tužba koju je Vrhovnom sudu podnio oporbeni kandidat Viktor Juščenko riješena je odlukama o poništavanju rezultata drugog kruga i o stvaranju novog izbornog povjerenstva u parlamentu.

Svjedoci pozvani pred Vrhovni sud čija je svjedočanstva prenosila izravno ukrajinska televizija otkrili su izborne prijevare: birači su glasovali u više navrata s lažnim dokumentima ili je rezultat bio promijenjen elektronskim sustavom povjerenstva.

Glavno tužiteljstvo je sredinom prosinca pokrenulo istragu protiv središnjeg izbornog povjerenstva zbog "zlouporabi ovlasti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara