Ulični rat u Mitrovici: 32 uhićenih, stanje se smirilo

Ulični rat u Mitrovici: 32 uhićenih, stanje se smirilo

ZBOG žestokih nereda koji su izbili nakon jutrošnje akcije UNMIK-a i KFOR-a, u kojoj je "oslobođena" zgrada općinskog i okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici, zapovjedništvo UNMIK-a odlučilo se na povlačenje svojih pripadnika sa sjevera Kosova.

> Video iz Kosovske Mitrovice s RTS-a

B92 doznaje kako je tridesetak pripadnika međunarodnih snaga ozlijeđeno u sukobu sa Srbima. Njih petorica su teže ozlijeđeni i prema izvorima iz UNMIK-a, nalaze se u životnoj opasnosti.

U zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici priopćeno je kako je troje Srba ozbiljno ozlijeđeno, a liječnici se bore za život jednog od njih. U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici prijepodne su se oglasile sirene za uzbunu, a helikopteri KFOR-a nadlijeću grad. Prema najnovijim informacijama RTS-a ukupno je oko 100 ozlijeđenih u sukobima, od kojih je 70 završilo u bolnici.

Srbi oslobodili uhićene sugrađane

Pripadnici UN-ove policije na Kosovu (UNMIK) i NATO-ove mirovne snage (KFOR), rano jutros su upali u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici, koju su u petak zauzeli pobunjeni kosovski Srbi, javlja B92.

Nakon akcije došlo je do sukoba između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga koji su demonstrante rastjerali pomoću suzavca i dimnih bombi. Zbog intenziteta nereda vojnici KFOR-a bili su prisiljeni pucati iz vatrenog oružja kako bi rastjerali pobunjene Srbe.

Srbi iz Kosovske Mitrovice uspjeli su iz vozila UMNIK-a osloboditi dvadesetak srpskih djelatnika pravosuđa koji su uhićeni u jutrošnjoj akciji. Oni su oslobođeni u trenutku kada su tri policijska vozila izašla iz kruga suda u namjeri da uhićene transportiraju na nepoznatu lokaciju.

Jedan od oslobođenih, radnik Općinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, Milenko Stanić, rekao je kako su specijalci UNMIK-a uništili šaltere u prizemlju gdje su se nalazili djelatnici pravosuđa.

"Istog trenutka su nas vezali, odbijajući s nama razgovarati o bilo čemu, a oduzeli su nam i isključili mobilne telefone. Poslije toga su se popeli na gornje katove, odakle smo čuli buku", rekao je Stanić.

32 Srba, prema neslužbenim informacijama radi se o 20 muškaraca i 12 ćena, uhićenih danas u zgradi suda prebačeno je u Prištinu.

Nekoliko osoba teško ozlijeđeno

Glasnogovornik Kosovske policijske službe Veton Eljšani rekao je kako su međunarodne snage jutros uhitile ukupno 53 osobe.

Eljšani je dodao kako su osobe koje su zadržane, odnosno radnici pravosuđa, osumnjičene za nasilni upad u imovinu koja pripada UNMIK-u.

Kosovska policijska služba priopćila je kako su u eksploziji koja se dogodila oko osam sati u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ozlijeđena tri pripadnika UNMIK-a i dva pripadnika KFOR-a.

Upravitelj bolnice u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Vladimir Adžić, izjavio je kako je u tu bolnicu primljeno dvadesetak Srba ozlijeđenih u neredima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pacijenti koje smo primili zadobili su ozljede od šok bombi, suzavca i eksplozivnih sredstava. Jednom od pacijenata uklonili smo metalnu kuglu iz predjela sljepoočnice, dok smo kod drugog pronašli šrapnele po cijelom tijelu", rekao je Adžić.

Oko 10 sati u bolnicu su dovezena dvojica Srba s prostrijelnim ranama.

UNMIK skinuo srpsku zastavu za zgrade suda

U iznenadnoj akciji koja je počela u 5.30 sati, policajci su zauzeli zgradu općinskog i okružnog suda s koje su uklonili dvije srpske zastave. Otprilike sat vremena nakon početka akcije prosvjednici su izvedeni iz zgrade s lisicama na rukama.

Stotinjak Srba koji su se okupili ispred zgrade nakon početka operacije bacali su kamenje na pripadnike međunarodnih snaga koji su uzvratili suzavcem. Dva UN-ova policijska vozila znatno su oštećena.

Uhićeno je nekoliko Srba, među kojima je bilo i žena. Uhićenici pri tome nisu pružali otpor. Oko zgrade suda bila su postavljena dva kordona od kojih jedan čine pripadnici KFOR-a poduprti oklopljenim kolima, a drugi specijalci UNMIK-a.

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti sinoć su proveli treću uzastopnu noć u zgradi općinskog i okružnog suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Reuters je javio kako je konvoj koji je prevozio uhićene srpske prosvjednike, nedugo nakon akcije preuzimanja zgrade, napadnut od strane Srba te je nekoliko uhićenih Srba za vrijeme napada uspjelo pobjeći.

Srpski prosvjednici, koji se protive neovisnosti Kosova, u petak su zauzeli zgradu suda kojom upravlja UN. Odbili su tijekom vikenda napustiti zgradu suda nakon propalih pregovora sa službenicima UN-a.

Nasilje izbilo na četvrtu godišnjicu "martovskih prosvjeda"

Spomenimo kako se današnji neredi događaju točno četiri godine od izbijanje sličnih nereda na Kosovu i diljem Srbije. Do dvodnevnih nereda je došlo nakon što je policija UNMIK-a otkrila leševe dvojice dječaka u rijeci Ibar pored sela Čabra na sjeveru Kosova. Kosovski Albanci su za ubojstvo dječaka optužili Srbe nakon čega su organizirali masovne prosvjede koji su prerasli u nasilje.

U sukobima je ubijeno 19 ljudi, a 954 osobe su ozlijeđene. Nekoliko tisuća Srba napustilo je svoje domove. U sukobima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira.

Istog je dana zbog napada na srpske enklave u Srbiji prosvjedovalo više tisuća ljudi, a u večernjim satima prosvjedi su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu prerasli u žestoke ulične nerede.

B.V./I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara