Ulje koje je jutros posvetio Papa došlo je iz Hrvatske

ULJE, koje je jutros na misi posvete ulja na Veliki četvrtak u bazilici svetoga Petra posvetio papa Ivan Pavao II., došlo je iz Hrvatske s otoka Korčule.

Tako su dva najvažnija blagdana Katoličke crkve, Božić i Uskrs, na određen način i u znaku Hrvatske.

Papi je Hrvatska poklonila božićno drvo za Trg svetoga Petra, a ulje koje je danas posvetio stiglo je također iz Hrvatske. Riječ je o korčulanskom ulju koje je Papi darovalo rodno mjesto buduće blaženice Marije Petković, koju će Ivan Pavao II. blaženom proglasiti 6. lipnja u Dubrovniku.

Sestre kćeri milosrđa iz Blata, župe Svih Svetih u Blatu i općina Blato, darovale su Papi 100 litara maslinovog ulja čime su željele očitovati zajedništvo vjere, ufanja i ljubavi koje njihovo mjesto i općenito Crkva u Hrvata veže s Rimskom crkvom i Pertovim nasljednikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje su, u ime rodnoga mjesta Marije od Propetoga Isusa Petković, predale prošloga tjedna časne sestre Katarina Markulin i Adela Akrap. Ulje je zatim razvrstano u tri skupine posuda u tri vrste svetih ulja i to u "ulje korizme", koje služi za sakramente krštenja, potvrde i svetog reda, zatim u "katekumensko ulje", koje služe za sakrament krštenja, te "bolesničko ulje", koje služi za sakrament bolesničkog pomazanja. Tri ulja u posebnim amforama danas je tijekom svečane mise posvetio Ivan Pavao II.

Papa je u homiliji tjekom jutrošnje svečane mise najavio da će večeras potpisati encikliku "Ecclesia de Eucharistia", posvećenu euharistiji, te je uputiti, umjesto uobičajenog pisma na Veliki četvrtak, svim svećenicima. To je 14. enciklika Ivana Pavla II.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara