Ulster: Šokantno izvješće o suradnji vojske, policije i paravojnih postrojbi

PRIPADNICI britanskih snaga sigurnosti surađivali su s pripadnicima paravojnih protestantskih postrojbi u nekoliko ubojstava katolika 80-ih godina, kaže se u policijskom izvješću objavljenom u četvrtak.

Izvješće šefa londonske policije sir Johna Stevensa, koji već dulje vrijeme istražuje spomenute zločine, neki su članovi obitelji žrtava nazvali "šokantnima".

U Stevensovu izvješću o ubojstvima navodi se kako su se pogibije nekih žrtava, koje su tada potaknule velike napetosti između protestanata i katolika, mogle izbjeći da se nisu umiješale snage sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema prikupljenim dokazima pripadnici protuterorističkih policijskih postrojbi i britanskih tajnih vojnih službi pomagali su svojim suradnicima unutar protestanskih oružanih skupina u ubojstvima katolika. Među njima je bio i odvjetnik Pat Finucane, ubijen 1989. u njegovu domu u Belfastu pred članovima obitelji. Finucaneova obitelj zatražila je da se otvori javni sudski proces o ubojstvu odvjetnika.

Stevens je predložio da se protiv dvadesetak policajaca i vojnika, čiji su dosjei već predani glavnom sjevernoirskom tužitelju Alasdairu Fraseru, pokrene sudski postupak.

U samom vrhu popisa je ime generala Gordona Kerra, bivšeg zapovjednika posebnog odjela tajne obavještajne službe u Belfastu koji danas obnaša dužnost vojnog atašea u britanskom veleposlanstvu u Pekingu.

Stevensovo izvješće također pokazuje da su pripadnici policije i vojske "opstruirali" istragu te da su "skrili i uništili ključne materijalne dokaze".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara