Ultimatum: Ako Srbi do ponedjeljka ne uklone barikade na Kosovu, uklonit će ih Kfor

Ultimatum: Ako Srbi do ponedjeljka ne uklone barikade na Kosovu, uklonit će ih Kfor

Foto: AFP

AKO građani ne uklone barikade tijekom vikenda, Kfor će ih ukloniti u ponedjeljak na miran način, priopćilo je Zapovjedništvo međunarodnih snaga na Kosovu, javlja B92.

Zapovjednik Kfora general Erhard Drews sastao se danas s predstavnicima općina Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić kako bi razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova i pronašli rješenje za uklanjanje barikada koje otežavaju slobodu kretanja svima, pa i Kforu.

U priopćenju se ističe da je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi. Piše da su se obje strane složile da stanovništvo, kao i Kfor, Eulex i drugi, imaju pravo na slobodu kretanja. Međutim, konkretni rezultati nisu postignuti što se tiče uklanjanja barikada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija: Taj će potez samo podići tenzije

Predstavnici Srba sa sjevera još nisu odlučili što će s barikadama. Oni su na sastanku u Zubinom potoku zapovjednika Drewsa zamolili da Kfor ne poduzima nikakve akcije prije nego što bude završena zajednička sjednica odbornika četiriju općina sa sjevera Kosova, predviđena za srijedu. Međutim, Zapovjedništvo je naknadno priopćilo da će, ako Srbi ne uklone barikade ovoga vikenda, Kfor to učiniti u ponedjeljak.

Drews je obavijestio predstavnike općina da namjerava početi opskrbljivati svoje vojnike na administrativnim prijelazima 1 (Jarinje), 31 (Brnjak) i u kampu "Notting Hill" kopnenim putem od ponedjeljka.

Državni tajnik Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je najava Kfora da će u ponedjeljak ukloniti barikade neočekivana. "To neće donijeti nikakav rezultat, osim što bi moglo podići tenzije u slučaju da Kfor pokuša ostvariti što je najavio", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara