Umberto Eco na čelu liste kandidata za književnu nagradu Impac

ROMANI Umberta Eca, Margaret Drabble i Rohintona Mistryja našli su se na listi kandidata za književnu nagradu International Impac Dublin za 2004. godinu, javlja BBC u srijedu.

Na listi je 125 autora koji se natječu za nagradu vrijednu 100.000 eura, najveću nagradu za neki roman na engleskom jeziku.

Među njima su i AS Byatt, John Updike, Annie Proulx, Zadie Smith, JM Coetzee, Jeffrey Eugenides i Donna Tartt.

Nominacije su predložile 162 knjižnice u 47 zemlje svijeta, koje su prednost dale talijanskom piscu Ecu i američkom autoru Eugenidesu, s 11 nominacija za svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Eco se našao na listi zahvaljujući romanu "Baudolino", koji je s talijanskog preveo William Weaver, dok je Eugenides dobio nominaciju za knjigu "Middlesex". Slijede ih kanadsko-indijski pisac Mistry, koji ima 10 nominacija za roman "Family Matters".

Nagradu Impac već devetu godinu za redom dodjeljuju javne knjižnice grada Dublina, za romane na engleskom iz cijelog svijeta, koji mogu biti i u prijevodu. Do sada je četiri od osam pobjedničkih romana bilo prevedeno, uključujući prošlogodišnjeg pobjednika, roman "My Name is Red" autora Orhana Pamuka.

U žiriju sjede spisateljica Anita Desai, književnica i akademik Shirley Goek-Lin Lim, reporter i pisac John Quinn, pjesnik i izdavač Knut Odegard te autorica Michele Roberts.

Uži izbor kandidata bit će objavljen u ožujku 2004., a pobjednik tri mjeseca kasnije.

Nagrade su do sada dobili i francuski pisac Michel Houellebecq, Kanađanin Alistair MacLeod te engleski autori Nicola Barker i Andrew Miller.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara