Umirovljenici pozvali Šukera da da ostavku: Mirovine ne ovise o proračunu!

Tekst: L.J., I. Ć., J.Š., I.Kri.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"MIROVINSKOM sustavu prijeti kolaps!", šokantno je upozorenje ministra financija Ivana Šukera koje je iznio čelnicima vladajuće koalicije. Prema pisanju Globusa koji prenosi izjave jednog Vladinog dužnosnika, već u rujnu nam prijeti opasnost da u državnom proračunu nećemo imati dovoljno novca za isplatu svih mirovina.

> Šuker: Rebalans nam ne treba, ali nemamo za božićnice i regrese!

> "Sve pod kontrolom": BDP pada, proračun se sporije puni, državni troškovi rastu, a otkazi pljušte!

> Isto, samo gore: Kad Šuker tvrdi da je sve pod kontrolom, vrijeme je za paniku

"To je realnost i bez novih ušteda u proračunu, to će se dogoditi", tvrdi Vladin dužnosnik. Slično upozorenje, ali bez isticanja roka u kojem će se to dogoditi, u ponedjeljak je koalicijskim partnerima iznio i Šuker koji je kazao kako su prihodi od doprinosa sve manji i da redovita isplata mirovina sve više ovisi o proračunu.

Ukoliko se to pokaže točnim, Šukerova računica ponovno će se pokazati pogrešnom. Prije godinu dana Sanader je mjesec dana prije nego što će pobjeći s mjesta premijera bio neizmjerno ljut na ministra financija te na podatak kako je BDP pao za 6,7 posto, što je bilo daleko više od predviđenog. Isto tako, državna blagajna bila je gotovo ispražnjena pa je bio nužan hitan rebalans proračuna. Šuker je tada uvjeravao naciju, a navodno i premijera, kako je situacija daleko od alarmantne.

HSU poziva Šukera na ostavku

Hrvatska stranka umirovljenika danas je oštro osudila poruke ministra financija Ivana Šukera kako najesen u državnoj blagajni neće biti novca za mirovine. "Mirovine su stečeno pravo umirovljenih radnika i ne mogu ovisiti o sposobnosti ili nesposobnosti ministra da napuni proračun. Stoga je ministar, čim je u javnost procurila ovakva izjava, morao ponuditi ostavku,
reći građanima da ne zna raditi svoj posao i savjetovati svojoj šefici, gospođi Jadranki Kosor, da raspiše prijevremene izbore", ističu umirovljenici.

Dodaju kako "unošenje panike među ionako osiromašenu i na sve načine ranjivu umirovljeničku populaciju izaziva nepotrebne traume, pa zato ovakvo 'puštanje balona' smatraju ne samo politički, nego i ljudski nedostojnim ponašanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače, ministar Šuker veoma dobro zna da su prihodi od doprinosa skoro dostatni za isplatu starosnih mirovina ostvarenih po osnovi rada, te da problem postoji s oko 200 tisuća povlaštenih mirovina koje se isplaćuju prema posebnim propisima i koje koštaju gotovo osam milijardi kuna godišnje. A to su mirovine koje se isplaćuju na temelju zakona koje je donio Hrvatski sabor i nisu utemeljene na doprinosima iz rada", navode u priopćenju.

Niska obmana ministra Šukera nastavila se i ove godine

Tako je u veljači prošle godine Šuker uporno demantirao da će biti potreban rebalans proračuna te govorio da oporba takvim izjavama izaziva paniku u Hrvatskoj, a da mediji "pišu senzacije". Svega dvadesetak dana kasnije Hrvatska je krenula u prvi rebalans 2009. godine. Nakon toga Šuker je govorio da je sve u redu te da će možda trebati rebalans pred kraj te godine, da bi se u srpnju navrat-nanos donio još jedan rebalans s haračem kojim se izravno iz novčanika punila državna blagajna.  

Nisku obmana Šuker je nastavio i ove godine govoreći da se proračun puni sasvim dobro te je svojedobno čak nevjerne Tome pozvao na jednu od prezentacija koja je trebala pokazati da Hrvatska izlazi iz krize i da uskoro neće trebati harač. No, sudeći prema Šukerovom nedavnom "vapaju" na koji se poziva Globus, opet smo obmanuti. 

Nikad manje novca, i to s haračem!
 
Naime, Šuker je koalicijskim partnerima rekao da će proračun morati osigurati oko 15 milijardi kuna da bi država uspjela uredno isplatiti sve mirovine u ovoj godini. Manjak od doprinosa i ranije se krpao novcem iz proračuna, no nikada nije bio toliko velik, a raspoloživog novca u proračunu nikad nije bilo manje.

Valja naglasiti kako je Šuker do sada odbijao navode oporbe da država neće uskoro moći servisirati vlastite potrebe nazivajući to "lažima i opasnim obmanama". U spas Šukerove "časti" uskočila je Kosor koja je prije par dana otvorila mogućnost hitnog rebalansa, i to zbog "referenduma i pokrivanja šteta od poplava". No, prema svemu sudeći, morat će se još mnogo toga sanirati.

"Jesen će biti teška, ali neće biti katastrofična"

Premijerka Jadranka Kosor danas je komentirala vijest da u proračunu neće biti dovoljno novca za mirovine te kazala kako će jesen biti teška, ali ne i katastrofična.

"Teško je bilo proljeće, teško je ljeto, teška će biti jesen i zima, ali neće biti katastrofična. Ako provedemo Program gospodarskog oporavka, bit će bolje. Kao što sam već rekla, morat ćemo donijeti teške i nepopularne odluke", kazala je Kosor te dodala kako će 1,5 milijuna građana od sutra lakše disati, jer se ukida niža stopa kriznog poreza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara