Umjesto križa Dodik na brdu kod Sarajeva želi pravoslavnu crkvu

"IZGRADNJA crkve se ne može shvatiti kao provokacija jer se u cijeloj BiH grade različiti vjerski objekti. Bit će to trajni simbol stradanja Srba u tom gradu", kazao je Milorad Dodik koji je odlučio financijski podržati ideju Saveza logoraša Republike Srpske.

Naime, prvotna ideja koja je izazvala ogorčenje Sarajlija bila je ta da se na Zlatištu, mjestu s kojeg su snage bosanskih Srba tijekom rata granatirale Sarajevo, postavi betonski križ visine 28 i širine 18 metara, s imenima više od 6200 poginulih sarajevskih Srba.

Dodik je od te zamisli odustao nakon sastanka sa Savezom logoraša, Organizacije obitelji poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske i Organizacije boraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odustali smo od križa jer su nam svećenici savjetovali da, prema vjerskom običaju, križ ne bi trebao stajati sam", kazao je za Nezavisne novine predsjednik Udruge logoraša Branislav Dukić.
Dodik je okupljenima također obećao daljnje ekshumacije stradalih. "Čaša se prelila kada smo postali svjesni da je za pet mjeseci rada Instituta identificirano samo pet lica srpske, a 600 lica bošnjačke nacionalnosti. To nije ono što Srbi očekuju", poručila je predstavnica obitelji stradalih, Mirjana Simanić.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara