UMJETNICI POSTAJU MENTORI MLADIM TALENTIMA

Umjetnici i redatelji koji obećavaju moći će se povezati s uglednim imenima kao što su David Hockney ili Sir Peter Hall u okviru projekta mentorstva, javlja BBC ovih dana. L

U programu će, uz ostale, sudjelovati i američka operna pjevačica Jessye Norman i indijska filmašica Mira Nair.

Počevši od lipnja 2004., inicijativa Rolex Mentor and Protege Arts pružit će mladim umjetnicima priliku da uče od uvaženih umjetnika u njihovom području.

Nobelovka Toni Morrison sudjelovala je kao mentorica u prvoj godini programa. Između tri finalistice odabrala je australsku književnicu Juliu Leigh, zbog njezine "snage, jasnoće i samopouzdanosti".

"Moramo ohrabriti pisce koji još nisu etablirani", izjavila je Morrison.

Sljedeće će godine svoj doprinos dati i japanski koreograf Saburo Teshigawara te peruanski romanopisac Mario Vargas Llosa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nair, koja je osvojila Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu 2001. za film "Monsoon Wedding", izjavila je da želi raditi s redateljicom s Bliskog istoka.

"Znam da su mogućnosti u tom dijelu svijeta vrlo oskudne i rijetke, a mislim da u naše vrijeme moramo znati što se stvarno događa u tom kraju".

Rolex je pokrenuo program 2002., a kandidate odabire žiri prije njihova predstavljanja mentorima. Kandidati primaju 25.000 dolara, dok mentori primaju 50.000 dolara.

Sir Peter Hall, utemeljitelj kazališne trupe Royal Shakespeare Company, također je izjavio da pozdravlja ovu mogućnost razmjene praktičnih iskustava s nekim mladim talentiranim redateljem.

"Moguće je da će za 10 godina čitava skupina vrlo važnih umjetnika proći kroz ovaj program pod pokroviteljstvom Rolexa", rekao je Sir Peter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara