Umrla britanska glazbena legenda Tony Wilson

JUČER je u dobi od 57 godina preminuo Tony Wilson, ugledni britanski rock-kritičar i glazbeni producent koga mnogi smatraju jednim od ključnih ličnosti za razvoj pop-glazbe u današnjem svijetu.

S prestižnom diplomom sveučilišta u Cambrdigeu se godine 1970. zaposlio kao novinar na britanskoj televiziji Granada. Tamo je vodio i ozbiljne političke emisije, ali i emisije posvećene rock-glazbi.

S vremenom je postao jedan od najutjecajnijih britanskih rock-kritičara, a to se pogotovo vidjelo 1976. godine kada je na televiziju doveo mladu, neafirmiranu grupu "Sex Pistols", a s njome i svijet upoznao s novim glazbenim pravcem po imenu punk.

Kasnih 1970-ih je bio među osnivačima izdavačke tvrtke Factory Records, čije su zvijezde bile grupa "Joy Division", a kasnije "New Order".

Godine 1982. je u Manchesteru osnovao "Haciendu", jedan od najpoznatijih noćnih klubova u povijesti glazbe, gdje su uz "New Order" nastupali "The Smiths", "Stone Roses" i "Oasis". Klub - u kome su po prvi put DJ-evi postali veće zvijezde od glazbenika - stvorio je cijelu jednu novu supkulturu, a Manchesteru dao nadimak "Madchester" ("Ludi Chester").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos svih tih dostignuća, Wilson i njegovi suradnici nisu pokazali prevelike financijske sposobnosti, te je Factory Records otišao u stečaj 1992. godine, a "Hacienda" bila zatvorena pet godina kasnije.

Godine 2004. Wilson se uključio u političku kampanju za nastavak britanske devolucije, odnosno da sjeverozapadni dio Engleske dobije autonomiju slično kao što je uživaju Škotska i Wales.

Wilsonov život i djelo su 2002. godine bili predmetom filma "24 Hour Party People" u režiji Michaela Winterbottoma. Lik Tonyja Wilsona je tumačio poznati britanski komičar Steve Coogan.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara