Umrla književnica Božena Loborec

NAKON duge i teške bolesti u Koprivnici je jučer umrla književnica Božena Loborec.

Rođena je 1926. godine u Koprivnici, a članica je Hrvatskog društva književnika od 1975. godine.

Božena Loborec bila je pjesnikinja, prozaik, esejist, feljtonist i satirik. Objavila je knjigu kajkavskih pjesama ´Čez mene ljudi idu´, pripovijetke za djecu ´Četiri dječaka i jedan pas´ po čijem predlošku je snimljena i TV seriju, roman ´S one strane oblaka´, zbirku satiričkih pjesama ´Bajkači´, zbirke pjesama ´Dječak je korak do prašume i ´Za moje blizance´ te eseje ´Skriveno u riječima koprivničkih pisaca´.

Božena Loborec radila je i kao profesor hrvatskoga i ruskog jezika u školama u Kotoribi i Koprivnici, a od 1981. do 1988. bila je direktor koprivničke Gradske knjižnice.

Prvu pjesmu objavila je kao gimnazijalka u koprivničkom satiričkom listu ´Klopotec´, a sustavnije je počela objavljivati od godine 1968. u časopisima ´Republika´, ´Kaju´, ´Oku´ te u ´Podravskom zborniku´ i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1986. pjesme su joj uvrštene i u časopis ´Skylarik´ u Indiji, a bila je zastupljena u mnogim antologijama te nagrađivana.

Bila je i urednica književnog podlistka ´Ruke´ u ´Glasu Podravine´, a od 1986. godine ima stalnu satiričku rubriku u istom listu pod pseudonimom Ivan Husni.

Komemoracija u povodu smrti Božene Loborec održat će se u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, u utorak, 7. siječnja, a ispraćaj s Gradskog groblja u Koprivnici bit će istoga dana u 13 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara