Umrla novozelandska spisateljica Janet Frame

JANET FRAME , jedna od najvećih spisateljica na Novom Zelandu, umrla je u četvrtak od raka u 79. godini.

Spisateljica koja je više puta predložena za Nobelovu nagradu za književnost, a lani smatrana jednom od favoritkinja, od kolovoza prošle godine bolovala je od raka kostiju i leđne moždine.

Rođena je 1924. u Dunedinu na novozelandskom Južnom otoku. Bila je sramežljiva, ekscentrična i osamljena, što je nije spriječilo da postane svjetski poznata književnica, dobitnica nekoliko književnih nagrada na Novom Zelandu, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Cijelu svoju mladost bolovala je od šizofrenije pa su je tijekom jednog boravka u psihijatrijskoj bolnici podvrgnuli elektrošokovima. Kasnije je u zadnji čas umakla lobotomiji, od koje su liječnici odustali kad je dobila nagradu za zbirku pripovijedaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Psihijatar iz Velike Britanije, kamo je otišla kad je imala trideset godina, kazao je kako je Janet Frame bila osoba koja je samo željela biti sama i koja se razlikovala od većine ljudi.

U prigodi objavljivanja njezina prvog romana "I sove plaču" 1957. godine, američki nakladnik George Braziller izjavio je da je Janet Frame "nedvojbeno najdarovitiji pisac na Novom Zelandu nakon Katherine Mansfield".

Janet Frame napisala je ukupno jedanaest romana, pet zbirki pripovijedaka, zbirku pjesama i trosveščanu autobiografiju (1982.-1985.) po kojoj je 1990. novozelandska redateljica Jane Campion snimila film "Anđeo za mojim stolom".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara