Umro akademik Ivo Frangeš

ISTAKNUTI kroatist i romanist, povjesničar književnosti, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta u miru, akademik Ivo Frangeš preminuo je jučer iznenada u Zagrebu.

Smrću akademika Frangeša Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i njezin Razred za književnost ostali su bez svojeg istaknutog člana, priopćeno je danas iz Akademije.

Povjesničar hrvatske književnosti akademik Ivo Frangeš od 1956. do umirovljenja 1984. bio je sveučilišni profesor i dugogodišnji šef Katedre za noviju hrvatsku književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Kao sveučilišni profesor u svijet kroatistike uveo je cijele naraštaje studenata.

Frangeš pripada najistaknutijim književnim prosuditeljima i povjesničarima hrvatske književnosti.

Bio je jedan od suosnivača zagrebačke stilističke škole, suutemeljitelj i urednik časopisa "Umjetnost riječi" (1957.), "Forum" (1962.) te pokretač i urednik "Croatice" (1970.).

Za izvanrednog člana Akademije izabran je 1960., a redoviti je član od 1968.

Frangeš je dobitnik brojnih nagrada, među njima Državne nagrade za znanost za životno djelo, Herderove nagrade za postignuća na području znanosti o književnosti, Humboldtove nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodijeljeno mu je i odličje Commendatore della Republica dItalia.

Bio je gostujući profesor na sveučilištima u Napulju, Rima, Trstu, Koelnu, Krakovu, Moskvi, Frankfurtu i Berlinu.

Autor je nekoliko knjiga - njegove Stilističke studije i Nove stilističke studije objavljene 1959. i 1986. i danas su polaznom i temeljnom literaturom studentima književnosti.

Godine 1987. objavljena je njegova Povijest hrvatske književnosti, koja je doživjela i prošireno njemačko izdanje.

Objavio je i knjige Matoš-Vidrić-Krleža, Realizam u Liberovoj Povijesti književnosti (IV. knjiga), Antun Barac, Suvremenost baštine. S Viktorom Žmegačem objavio je knjigu interpretacija "Hrvatska novela".

Rođen je 15. travnja 1920. u Trstu, djetinjstvo je proveo u Sloveniji i u BiH.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, doktorirao 1952. disertacijom Talijanski prevodioci naših narodnih pjesama od Fortisa do Tommasea.

Posljedni oproštaj od akademika Ive Frangeša bit će 5. siječnja u 12,30 sati na zagrebačkom krematoriju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara