Umro akademik Zoran Bujas

U ZAGREBU je jučer u 94. godini preminuo redoviti član Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zoran Bujas, priopćeno je danas iz HAZU-a.

Akademik Bujas rođen je u Splitu 1910. godine, a osnovnu je školu pohađao u Zadru te Dubrovniku, gdje je i maturirao 1928. godine. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirao je psihologiju , a doktorirao s disertacijom "O sukcesivnom kontrastu kod okusa".

Od 1933. do 1936. nastavio je poslijediplomski studij na Psihologijskom Institutu u Parizu, tijekom kojeg je položio i ispite iz opće i primijenjene psihologije. Radio je u Zagrebu kao psiholog, 1938. je postao privatni docent iz psihologije na filozofskom fakultetu, a dvije godine kasnije profesor na Visokoj pedagoškoj školi u Zagrebu. 1948. izabran je za izvanrednog profesora iz Eksperimentalne i fiziološke psihologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a slijedeće godine premješten je za profesora psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem je od 1955. do 1956. bio dekan.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta bio je od 1956. do 1958. godine, a 1960. izabran je za izvanrednog člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti(JAZU), a osam godina kasnije postaje i njezin redoviti član. Bio je tajnik Razreda za prirodne znanosti JAZU, a od 1989. do 1991. i potpredsjednik JAZU, odnosno kasnije HAZU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Bujas bio je osnivač Instituta za psihologiju i fiziologiju rada, a u Akademiji je osnovao i vodio Laboratorij za istraživanje strukture i funkcije osjetnih organa.

Rezultate svojih istraživanja objavio je u niz udžbenika i stručnih časopisa, sudionik je i organizator brojnih znanstvenih skupova, a kao gost profesor predavao je na Sorboni, Harvard University, Brown University, Akademiji SSSR, Rockefeller University i Yale University.

Dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti postao je 1985., a Doktor Honoris Causa Univerze u Ljubljani 1981. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara