Umro američki redatelj i teoretičar filma Stan Brakhage

AMERIČKI redatelj, snimatelj i teoretičar filma Stan Brakhage, predstavnik američke avangarde i eksperimentalnog filma, umro je u nedjelju u 70. godini u bolnici u Victoriji, glavnom gradu kanadske pokrajine British Columbia, doznaje se u Parizu od njegovih prijatelja.

Taj je redatelj, rođen 14. siječnja 1933. u Kansas Cityju, u Missouriju, snimio preko tristo filmova, većinom nijemih, u trajanju od tri minute do četiri i pol sata ("Umijeće viđenja", njegov najpoznatiji film), uz slojevito komponirane kadrove s nagomilanim dvostrukim ekspozicijama, neoštrinama i izgrebenom emulzijom.

Bio je "jedan od velikih simbola američkog eksperimentalnog filma, stvorivši djelo koje je spoj slikarstva, poezije i glazbe", misli tv postaja Arte koja će mu odati počast 28. travnja u emisiji Court Circuit.

Stan Brakhage, koji je prve filmove snimio sredinom 50-ih, bio je "neka vrsta mita underground filma, s naslovima kao što su "Pas, zvijezda, čovjek" i "Anticipacija noći".

U Filmskom rječniku Laroussea piše da su "njegovi filmovi za filmsku umjetnost ono što je free jazz za glazbu i lirska apstrakcija za slikarstvo". Nazivi filmova su pjesnički: "Persian Series", "Lovesong", "Birds of paradise", "Prelude"...

Stan Brakhage snimao je i filmove u kojima razmišlja o ratu, o spolnosti, autobiografske filmove ("Prizori iz ranog djetinjstva"), kao i poludokumentarne filmove o društvenoj stvarnosti i "biografije" Meliesa, Chaplina, Dreyera i Vigoa.

Svoj estetski kredo Brakhage je izložio u pamfletu "Metafore o viziji" 1963., objavljenom u njujorškom časopisu Film Culture.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara