Umro baletni umjetnik i pedagog Guy Perkov

BALETNI umjetnik, pedagog i dugogodišnji istaknuti solist Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Guy Perkov iznenada je u 60. godini umro u srijedu, 25. lipnja, u Tribunju, priopćio je danas (HNK).

Guy Perkov rođen je 11. ožujka 1943. u belgijskom gradu Liegeu.

Svoj put baletnog umjetnika počeo je u Zagrebu u ranoj mladosti. Nakon završene Srednje baletne škole u Zagrebu Perkov 1962. postaje članom Baleta HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjetničku karijeru počeo je kao poznavatelj plesne umjetnosti, unoseći u svoje uloge iznimnu muzikalnost u pristupu plesačko-scenskim elementima, koji su s vremenom stvorili osebujnu poetiku, prepoznatljivu u kreacijama Guya Perkova, podsjeća se u priopćenju.

Mnogobrojne predstave, poput "Romea i Julije", "Othella", "Licitarskog srca" ili "Vragolaste djevojke", u izvedbama kojih je dominirala snaga njegove darovitosti, obilježile su brojne sezone Baleta HNK, a ostat će u analima prve hrvatske nacionalne kazališne kuće, dodaje se u priopćenju.

Kao sljedbenik klasične umjetničke estetike Perkov je preuzeo program pedagoškog rada na klasičnom programu Studija za suvremeni ples, a nastavio ga je sa svojom suprugom, poznatom hrvatskom baletnom umjetnicom Silvom Muradori, u njihovoj baletnoj školi u Tribunju.

Baletna umjetnost i pedagogija nalaze u opusu Guya Perkova uzor, koji će zacijelo imati kontinuitet u programima edukacije mladih plesača i biti snaga budućnosti hrvatske baletne umjetnosti, navode u HNK u spomen na Guya Perkova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara