Umro čileanski milijarder hrvatskog podrijetla Andronico Lukšić

ČILEANSKI milijarder Andronico Lukšić Abaroa, koji je izgradio jedno od najvećih poslovnih carstava u Južnoj Americi, umro je u dobi od 76 godina od raka, javile su lokalne tv postaje a prenosi u agencija Reuters.

Lukšić, čije je osobno bogatstvo nedavno procijenjeno na 1,6 milijardi dolara, imao je poslovne interese u raznim granama čileanskog gospodarstva, od pivovara, ribarstva, bankarstva do telekomunikacija.

Lukšić je sin Hrvata koji je 1910. emigrirao u Čile, a njegova obitelj je, uz ostale poslove, i veliki dioničar u čileanskoj drugoj po veličini čileanskoj banci, Banco de Chile.

Andronico Lukšić sudjelovao je 90-ih godina i u procesu privatizacije u Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić izrazio sućut obitelji preminulog Andronica Lukšića

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je u petak izraze sućuti obitelji Andronica Lukšića, čileanskog milijardera hrvatskog podrijetla, koji je umro u četvrtak navečer u dobi od 76 godina.

Kako je priopćio Ured predsjednika, u poruci sućuti predsjednik Mesić je naglasio kako ćemo Lukšića "pamtiti po ruci koju je nesebično pružio hrvatskim građanima u najtežim trenucima, izdvajajući značajna sredstva kao pomoć tijekom Domovinskog rata".

Istaknuo je također kako je Andronico Lukšić, kao jedan od prvih značajnijih ulagača u hrvatsko gospodarstvo, svojim poslovnim angažmanom i kontaktima značajno pridonio povezivanju zemlje svoga podrijetla - Hrvatske te Čilea, dodaje se u priopćenju.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara