UMRO DOAJEN CRNE KRONIKE MLADEN STRAŽIMIR

Dugogodišnji novinar Večernjeg lista Mladen Stražimir umro je noćas u Zagrebu u 71. godini života.

Doajen crne kronike svoj je gotovo pedesetogodišnji novinarski staž započeo 1955. u sportskoj rubrici Narodnog lista kao student zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Četiri godine kasnije spajanjem Narodnog lista i Večernjeg vjesnika stvoren je Večernji list, a Stražimir, poznatiji pod nadimkom Straža, u tom se dnevniku, kao jedan od njegovih utemeljitelja, izrastao u vrsnog reportera i sveprisutnog kroničara zagrebačkih događaja.

Godinama je s mjesta događaja, na koje je ponekad stizao prije policije ili Hitne pomoći, izvještavao o mnogim zbivanjima i danas zapečaćenim u sjećanjima čitatelja. O poznatim gradskim crnokronikaškim događajima čitateljima je prenosio i sudski epilog, izvještavajući s većine onovremenih velikih sudskih postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao ratni reporter za svoj je dnevnik, kojem je ostao vjeran do kraja, izvještavao iz prvog Zaljevskog rata, dok je za sudjelovanje u obrani domovine odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1991.- 1992.

Posljednjih godina o događajima s "mjesta nesreće" izvještavao je i za nekoliko radijskih postaja. Ostat će zapamćen i po predanom radu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, te dobrovoljnom vatrogasnom društvu na zagrebačkoj Kustošiji, gdje je živio od rođenja.

Kolege prijatelji i rodbina od Mladena Stražimira oprostit će se u petak 28. studenog, u 12,50 sati, na zagrebačkom Mirogoju.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara