Umro dominikanac fr. dr. Tomo Vereš

NAKON duge i teške bolesti jučer je u Zagrebu u 73. godini života, u 53. godini redovništva i 47. godini svećeništva preminuo dominikanac, filozof i istaknuti prevoditelj, fr. dr. Tomo Vereš.

Tomo Vereš je rođen 24. veljače 1930. u Subotici gdje je završio pučku školu i gimnaziju. U dominikanski Red stupio je 1949. u Dubrovniku, a 7. listopada 1950. polaže prve redovničke zavjete, priopćeno je danas iz Provincijalata Hrvatske dominikanske provincije.

Za svećenika je zaređen 1956. u francuskom gradu Etiolles. Filozofiju i teologiju je studirao u Dubrovniku i Saulchoireu u Francuskoj gdje 1958. postiže licencijat iz teologije, zatim u Freiburgu im Brisgau u Njemačkoj, te u Zagrebu gdje je 1970. na Bogoslovnom fakultetu obranio doktorsku dizertaciju. Filozofiju je predavao na Dominikanskom filozofsko-teološkom učilištu u Dubrovniku te od 1974. kao redovni sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Od 1976. do 1985. bio je predsjednikom Tajništva za one koji ne vjeruju tadašnje Biskupske konferencije.

Kao predavač sudjelovao je na brojnim međunarodnim kongresima posvećenih proučavanju nauke sv. Alberta Velikog, sv. Tome Akvinskog, kao i dijalogu između kršćana i marksista.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset knjiga koje je fr. Tomo napisao ili preveo te nekoliko stotina bibliografskih jedinica pokazuju široko polje rada na kojem je bio aktivan: od Aristotelove filozofije, filozofije sv. Alberta Velikoga i sv. Tome Akvinskog, preko društvenog nauka Crkve i dijaloga s marksistima sve do pitanja nacionalnih manjina. Pisao je na hrvatskom, mađarskom, njemačkom, i francuskom, a njegova su djela u više navrata prevođena na albanski, engleski, slovenski, španjolski i talijanski.

Učitelj dominikanskog Reda, fr. Timothy Radcliffe, O.P., 10. lipnja 2000. promaknuo ga je u ´učitelja svete teologije´ (magistar in sacra theologia), što je najveće odlikovanje u dominikanskom Redu koje se dodjeljuje za osobite zasluge na unapređenju znanosti, naročito filozofskih i teoloških.

Fr. Tomo Vereš bit će pokopan u rodnom gradu Subotici, a bit će priređen i ispraćaj u Zagrebu, no ti će datumi naknadno biti poznati, priopćeno je iz Provincijalata Hrvatske dominikanske provincije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara