Umro fotograf Joe O´Donnell, poznat po fotografijama Hiroshime i Nagasakija

Umro fotograf Joe O´Donnell, poznat po fotografijama Hiroshime i Nagasakija

ČOVJEK koji je svojim objektivom zabilježio brojne povijesne događaje, 85-godišnji američki fotograf Joe O`Donnell, preminuo je u petak nakon serije srčanih udara, prenosi Tennessean.com.

O`Donell je svoju fotografsku karijeru započeo radeći za Američku ratnu mornaricu. U rujnu 1945. godine, kao 23-godišnjak, poslan je u Japan kako bi dokumentirao devastaciju uzrokovanu bacanjem atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki. Njegovi prijatelji su rekli kako ga je to jako pogodilo. Boravak u Japanu mu je zbog izloženosti radijaciji uzrokovao zdravstvene probleme koji su ga pratili tijekom cijelog života.

Po završetku Drugog svjetskog rata ga je zaposlila Američka obavještajna agencija te je tijekom Korejskog rata fotografirao sastanak između predsjednika Trumana i generala Douglasa. Službeni fotograf Bijele Kuće je bio tijekom mandata predsjednika Franklina D. Roosevelta, Trumana, Eisenhowera, Kennedya i Johnsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografirao je i na pogrebu predsjednika Kennedya, a njegovom budnom oku nije promakao ni trenutak kada je John F. Kennedy mlađi salutirao lijesu svoga oca.

Od 1968. godine, kada je umirovljen, O`Donnell je živio u Nashvilleu sa svojom suprugom, fotografkinjom Kimiko Sakai te trojicom sinova i jednom kćeri.

I.M.
Foto: Sam Parrish (The Tennessean),
Joe O'Donnell (Courtesy Of The Arts Company)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara