Umro francuski aranžer i skladatelj Francois Rauber

ARANŽER i skladatelj Francois Rauber, koji je dvadeset godina utjelovljavao "zvuk" Jacquesa Brela, umro je u 70. godini, javlja u srijedu njegova bliska okolina.

Francois Rauber, dobitnik Grand prixa Sacem-a (Društvo autora-skladatelja) za 2003. godinu u kategoriji francuske šansone, surađivao je i s velikim imenima šansone kao što su Barbara, Juliette Greco, Anne Sylvestre, Georges Moustaki, Charles Aznavour, Felix Leclerc i Gilles Vigneault.

Rođen 19. veljače 1933. u Neufchateauu, godine 1951. stiže u Pariz i radi u noćnim klubovima prije nego postaje pijanist u klubu Trois Baudets, gdje upoznaje Borisa Viana i Sergea Gainsbourga.

Odlučujući susret događa se 1956. godine: Jacques Brel tada ima 27 godina. Francois Rauber postaje prvo njegov pijanist, potom prijatelj i aranžer.

Francois Rauber prvo Brelovoj gitari dodaje klavirsku pratnju, a zatim od njega traži da napusti svoj instrument.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stekao sam dosta neprijatelja jer su mi rekli da Brel bez gitare nije Brel. Ali sad vidite kakvog bi glumca i zabavljača izgubili!", rekao je on nedavno.

Francois Rauber za Brela je radio i na filmu te je napisao glazbu za više njegovih filmova poput "Les Risques du metier", "Mon oncle Benjamin" i "LEmmerdeur".

Njegovo klasično obrazovanje potaknulo ga je da sklada i za klasične soliste poput harfistice Marie-Claire Jamet, trubača Guya Touvrona ili pak pijaniste Alexandrea Tharauda i Francoisa

Chaplina te flautista Jean-Pierrea Rampala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara