Umro francuski humorist Mose

FRANCUSKI crtač Mose, veliki prethodnik modernog humora zajedno sa Chavalom, umro je u noći s ponedjeljka na utorak u svojem domu u LisignysurCreuse, u središnjoj Francuskoj, u 85. godini od posljedica duge bolesti, objavili su u srijedu njegovi bližnji.

Rođen 9. listopada 1917. u Saint-Jean-de-Boiseauu, pravim imenom Moise Depond, studirao je umjetnost u Toursu, zatim je bio odgajatelj te se nakon toga preselio u Pariz, gdje je 1946. započeo izrađivati crteže za novine.

Bio je veliki Chavalov prijatelj, a pedesetih godina imao je svoju stranicu u časopisu Paris Match te je surađivao i sa Samedi Soir.

Mose je karijeru započeo crtežima bez balončića i riječi koji su u sebi sadržavali šaljive, nevjerojatne, crne ili političke priče.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavio je brojne albume stripova, primjerice ´Mosaique´ i ´Noirs dessins´, te ilustrirao brojne knjige poznatih pisaca poput Swifta, Alphonsea Allaisa, Marka Twaina i Saula Sternberga.

Svoje radove izlagao je u cijelom svijetu, a posebno u Hamburgu, Essenu, Bruxellesu, Tokiju, Osaki, Riju, Pragu, Casablanci i Parizu.

U svoj rodni kraj vratio se 1962. i nastavio djelovati daleko od pomodnih tendencija. Sudjelovao je u osnivanju udruge humorista gdje su ga smatrali ocem francuskog humorističnog crteža. Posljednjih deset godina poučavao je crtanje stripa u Japanu gdje je redovito bio gost Sveučilišta u Kyotu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara