UMRO FRANCUSKI POVJESNIČAR ANDRE CASTELOT

Francuski povjesničar belgijskog podrijetla Andre Castelot umro je u nedjelju u američkoj bolnici u Neuillyju, nedaleko od Pariza, u 93. godini, priopćila je u ponedjeljak njegova nakladnička kuća Perrin.

Andre Castelot, koji je postao francuski državljanin nakon Prvog svjetskog rata, svojim je knjigama te radijskim i televizijskim emisijama približio povijest milijunima Francuza.

Rođen je 23. siječnja 1911. u Antverpenu kao Andre Storms, studirao je u Parizu i uzeo ime svoje majke, Francuskinje Gabrielle Castelot koja mu je, vodeći ga u posjet dvorcu Versailles, ulila ljubav prema povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao izvrstan biograf koji je pisao književnim stilom, ali s novinarskom i povijesnom točnošću, oživio je uspomenu na povijesne velikane, posebice one iz osamnaestog i devetnaestog stoljeća, poput Napoleona I. i III., Marije Antoanete,

Andre Castelot je odlikovan Legijom časti, državnim ordenom za zasluge, odličjem Leopolda Belgijskog i mnogim drugim, a 1984. dobio je i Veliku nagradu Francuske akademije za životno djelo.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara